Svijet
0

Swoboda pozdravio slovensko prihvatanje posredovanja EK-a

FENA
Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda pozdravio je u petak načelnu odluku slovenske vlade o prihvaćanju medijacije Evropske komisije, ističući da se medijacija mora temeljiti na međunarodnom pravu.

Odluku slovenske vlade "treba pozdraviti, ali medijacija se mora temeljiti na međunarodnom pravu, jer tek tada arbitraža može biti prihvatljiva za Hrvatsku", istaknuo je u saopćenju Swoboda.

"Slovenija je kao članica EU-a u boljoj političkoj poziciji, stoga međunarodno pravo mora biti polazna tačka za bilo kakvu arbitražu", dodaje Swoboda.

Swoboda je podsjetio da Hrvatska treba "u potpunoj transparentnosti" predati svu dokumentaciju koju traži Haški sud. "Ne sumnjam u dobru volju novog hrvatskog ministra pravosuđa i nadam se da će on imati potporu političkih snaga u zemlji", rekao je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku.

I Evropska komisija je u četvrtak pozdravila načelnu odluku slovenske vlade o prihvaćanju medijacije Evropske komisije kao daljnji korak koji bi mogao pomoći u rješavanju graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

"Povjerenik (za proširenje) Olli Rehn pozdravlja odluku slovenske vlade kao daljnji korak prema europskoj pomoći koja bi pomogla riješiti granično pitanje i omogućila nastavak hrvatskih pristupnih pregovora", rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy zamoljena da komentira odluku slovenske vlade.

"Povjerenik Rehn očekuje skori nastavak rasprave s dvojicom ministara vanjskih poslova kako bi se dogovorili oko uvjeta za takvu evropsku pomoć", dodala je Nagy.

Komisija međutim ne spominje izraz "medijacija" nego i dalje govori o "evropskoj pomoći (engl. European facilitation), dok slovenska strana stalno rabi izraz medijacija.

Rehn je u januaru iznio inicijativu da se u rješavanje bilateralnog graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. Uvjet za uključivanje te skupine jest da se dvije zemlje dogovore oko uvjeta pod kojima bi ona djelovala.