Svijet
0

Svrgnuti tajlandski premijer najavio povratak u zemlju

FENA
Svrgnuti premijer Thaksin Shinawatra izjavio je u utorak kako se planira vratiti kući iz egzila i mogao bi biti savjetnik pobjedničke stranke na izborima održanim tokom vikenda, izazivajući strahovanja o još jednoj godini intenzivnih političkih sukoba na Tajlandu.

Govoreću u Hong Kongu, Thaksin je izjavio kako će "istražiti opcije" povratka između sredine februara i aprila, ali da neće nastaviti političku karijeru nakon što je prošle godine svrgnut u državnom udaru bez krvoprolića.

"Zaista se želim vratiti kao normalan građanin. Što se politike tiče, dovoljno je bilo", izjavio je Thaksin, kojem je zakonski zabranjeno da obavlja političku dužnost, na konferenciji za novinare, javio je AP.

On je izjavio kako će biti voljan da djeluje kao politički savjetnik Stranke narodne snage (PPP) - koju čine njegove poristalice i politički saveznici - ukoliko se to zatraži od njega. PPP je pobjedila na nedjeljnim izborima na Tajlandu na kampanji da će vratiti Thaksina u zemlju.

Lider vodećeg suparnika PPP, Abhisit Vejjajiva iz Demokratske stranke, upozorio je da se Thaksin ne bi trebao mješati u politički ili pravosudni sistem zemlje.

"U tom slulčaju zemlja bi se mogla suočiti s čarkanjima i sukobima u vrijeme kada niko ne želi još jedan vojni puč", izjavio je on.

Objavljujući konačne rezultate u utorak, Izborna komisija je saopćila da je PPP osvojila 233 od 480 mjesta u Donjem domu parlamenta, dok je vodeća rivalska Demokratska stranka osvojila 165 a trećerangirani Chart Thai 37 mjesta.