Svijet
0

Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana

Sarajevo-x.com
“Plastična supa“ od smeća koja pluta Tihim okeanom raste alarmirajućom brzinom. Otok od smeća trenutno ima površinu jednaku kontinentalnom dijelu SAD-a, izvještava stranica Alternet.org.

Ostaci koji se šire, a koji u suštini predstavljaju najveću deponiju smeća na svijetu, zajedno održavaju podmorske vrtložne struje. Plutajuća “supa“ proteže se preko 500 nautičkim milja (926 kilometara) u potezu od kalifornijske obale, preko sjevernog dijela Tihog okeana, pored Havaja, te skoro dolazi do Japana.

Charles Moore, američki okeanograf koji je i otkrio "Veliku pacifičku oblast smeća“ ili “vrtlog otpadaka“, vjeruje da oko 100 miliona tona plovećeg tereta cirkuliše u ovom području.

Ova plutajuća deponija smeća nije otok plastičnog smeća po kojem možete hodati, više podsjeća na plastičnu supu, te se skoro beskonačno širi u oblasti koja je dva puta veća od površine kontinentalnog dijela SAD-a.

“Supa“ zapravo predstavlja dva povezana dijela sa obje strane havajskih otoka, koji su poznati kao zapadna i istočna pacifička oblast smeća. Jedna petina otpada, koji sadrži stvari poput fudbalskih lopti, kajaka, lego kockica i plastičnih kesa, baca se sa brodova ili naftnih platformi. Ostatak smeća dolazi sa kopna.