Izvještaj Ujedinjenih nacija
0

Svjetskim ekonomijama prijeti rast troškova zbog katastrofa

FENA
Prirodne katastrofe bi mogle smanjiti svjetska bogatstva za najmanje 1.500 milijardi dolara zbog povećanog ekonomskog rizika od katastrofa koje prijete razvoju u brojnim zemljama, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u utorak.

Prema ovom dokumentu objavljenom povodom treće Konferencije UN-a o smanjenju rizika od katastrofa, koja počinje u utorak u Ženevi, vrijednost svjetskog bruto nacionalnog dohotka izloženog katastrofama, kao što su tropske oluje, utrostručena je u posljednje tri godine i s 525,7 milijardi dolara porasla je na 1.580 milijardi.

Mogućnost ekonomskih gubitaka za bogate zemlje izazvanih poplavama povećala se za 160 posto za 30 godina, paralelno s povećanjem stanovništva koje živi u plavnim zonama, a koje se povećalo za 114 posto.

Rizik od gubitka bogatstava povezan s katastrofama raste danas brže od brzine kojom su ta bogatstva stvarana", upozorio je koordinator izvještaja Andrew Maskrey.

"Gubici prouzrokovani katastrofama često su veliki kao oni koje neka zemlja ima zbog jake inflacije ili oružanog sukoba", kazao je on.

Zemlje koje trpe najveće guibitke su one sa slabim ili srednjim prihodima, naveo je Maskrey, a to je zbog brzog razvoja infrastrukture, kao i zbog slabog upravljanja.

Zbog ovih ekonomskih troškova koji su dugo zanemarivani, neophodno je da se svijet bolje pripremi za dramatične događaje kao što su prirodne katastrofe, koje bi mogle porasti zbog klimatskih promjena, istakli su stručnjaci UN-ovog organa zaduženog za Međunarodnu strategiju prevencije katastrofa.

Oni podsjećaju u svom izvještaju da se prosječni godišnji broj katastrofa izazvanih olujama u posljednjih 40 godina utrostručio i da pogađa sve veći broj zemalja.

Isto tako, smatraju oni, potcijenjen je rizik od suša i njihovih posljedica za poljoprivredu.

Među dobrim vijestima je da je UN predvidio smanjenje smrtnosti povezane s klimatskim katastrofama, naročito na istoku Azije, uprkos tome što se stanovništvo u tom regionu suočava s poplavama, prenio je AFP.

UN insistira na zaključku da je nedovoljna prevencija i investiranje u prilagođenije strukture, naveo je Maskrey.

O ovom pitanju će raspravljati oko 2.000 stručnjaka iz cijelog svijeta tokom četverodnevne konferencije u Ženevi koju u utorak otvara glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.