Svijet
0

Svjetski summit UN-a u septembru 2005.

NINA
Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila je organizirati u New Yorku od 14. do 16. septembra 2005. svjetski summit čiji će jedan od ciljeva biti usvajanje eventualne reforme UN-a.

U rezoluciji koju je Skupština usvojila konsenzusom navodi se da će taj plenarni sastanak na vrhu proučiti napredak koji je postignut u ostvarenju svih obveza iz Milenijske deklaracije i onih s velikih konferencija UN-a organiziranih od tada, javila je agencija AFP.

Glavni sekretar UN-a Kofi Annan izrazio je želju da taj summit prouči prijedloge reforme UN-a koje će iznijeti u martu na osnovi 101 preporuke Međunarodnog odbora mudrih, podnesenih početkom ovoga mjeseca.

Summit će se održati pred godišnju generalnu raspravu Glavne skupštine kojom će biti obilježena 60. godišnjica osnivanja UN-a. Generalna rasprava će biti održana od 17. do 28. septembra.

Na milenijskom summitu 2000. u New Yorku, zemlje svijeta su odredile osam velikih razvojnih ciljeva, među kojima prije svega prepoloviti do 2015. siromaštvo i glad u svijetu.