Svijet
398

Svjetski mediji: Studentski dom u BiH nazvan po Karadžiću je znak nipodaštavanja

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je na Palama otvorio studentski dom nazvan po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Uoči presude Karadžiću, koja će u četvrtak biti izrečena u Haškom tribunalu, brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o otvaranju studentskog doma.

Guardian piše da je studentski dom nazvan po Karadžiću samo nekoliko dana prije nego što će biti izrečena presuda u Haškom tribunalu. Ističu da se očekuje osuđujuća presuda.

Podsjećaju na izjavu koju je nedavno dao Karadžićev advokat Peter Robinson. Naime, Robertson je za Guardian rekao da već priprema žalbu na presudu Haškog tribunala koji će njegovog klijenta osuditi za ratne zločine.

Reuters navodi da je otvaranje studentskog doma bio znak nipodaštavanja jer su bosanski Srbi dom nazvali po ratnom lideru Radovanu Karadžiću.

Napominju da se Karadžiću sudi po 11 tačaka optužnice, uključujući optužbu za genocid tokom rata devedesetih godina prošlog stoljeća kada je poginulo 100.000 osoba.

Vijest o otvaranju studentskog doma odjeknula je i u regionalnim medijima. Tako B92 navodi da je "Dodik na Palama otvorio već otvoreni 'studentski dom'".

Ističu da je prvi put Studentski dom na Palama otvoren 6. oktobra 2014. godine, pred opšte izbore u BiH. Tada ga je također otvorio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Većina regionalnih medija prenijela je i Dodikovu izjavu koji je rekao da će Karadžić najvjerovatnije biti osuđen za ratne zločine.

Podsjećamo, Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.