Svijet
33

Svjetski mediji o presudi Tolimiru: Bio je desna ruka Ratka Mladića

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Žalbeno vijeće Haškog Tribunala jučer je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira. O ovom slučaju izvijestili su brojni svjetski mediji, među kojima i oni najutjecajniji, kao što su BBC, Reuters, Financial Times...

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjedonosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) prema presudi Pretresnog vijeća Haškog tribunala proglašen je krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, progone i nehumana djela, prisilno premještanje, zločini protiv čovječnosti, te kršenja zakona ili običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je jučer potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.

"Tolimirova uloga u srebreničkom masakru bila je dovoljna da bi se opravdala presuda o genocidu", navodi BBC.

Podsjećaju da je više od 7.000 Bošnjaka ubijeno u Srebrenici u julu 1995. godine, te da je Tolimir bio desna ruka generala Ratka Mladića.

Reuters navodi da su na snazi ostale osuđujuće presude za genocid, ubijanje muškaraca u Srebrenici i nanošenje teških duševnih boli.

"Nakon završetka ovog slučaja u Hagu, jedini preostali osumnjičeni za dešavanja u Srebrenici 1995. godine su Ratko Mladić i Radovan Karadžić", piše Reuters.

Financial Times piše da je Tolimir u tišini slušao presudu i da se prekrstio više puta.

"Naziv grada (Srebrenica) je postao sinonim za najveći zločin počinjen na prostorima bivše Jugoslavije", navodi Financial Times.