Svijet
83

Svjetski mediji: Hiljade izraelskih vojnika napadaju na Gazu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vodeći svjetski mediji izvijestili su o kopnenoj ofanzivi Izraela na Gazu. BBC izvještava kako su Izraelci poslali vojnike i tenkove u Gazu kako bi nanijeli značajan udarac Hamasu, dok iz Hamasa tvrde da će Izrael platiti visoku cijenu za svoje postupke.

Navodi se kako Izrael već deset dana napada na Gazu, te da je u sinoćnjem napadu ubijeno i petomjesečno dijete. BBC ističe kako je u dosadašnjim napadima Izraela, od 8. jula, poginulo 258 Palestinaca.

CNN navodi kako su izbili smrtonosni sukobi nakon što je Izrael krenuo tenkovima na Gazu.

"Izraelci su poslali velike snage u Gazu, uključujući pješadiju, tenkove, artiljeriju i obavještajne jedinice. Navode kako žele umanjiti vojnu snagu Hamasa i pokazati da se Izrael ne može napadati nekažnjeno", ističe CNN.

Glas Amerike piše kako su hiljade izraelskih vojnika uz podršku tenkova, aviona i brodova ratne mornarice nastavili napadati na Gazu. Oni su prenijeli izjavu američkog državnog sekretara Johna Kerryja koji je kazao da Izrael ima pravo da se brani. Također, istakli su apel generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona za hitan prekid vatre. On je također pozvao Izrael da spriječi stradanje palestinskih civila.

Najgledanija američka kablovska televizija Fox News prenijela je navode izraelske vojske prema kojima su Izraelci pogodili "više od 100 terorističkih ciljeva" u nekoliko sati kopnene ofanzive na Gazu.

Isti medij je objavio kako je samo u prvoj fazi kopnene operacije Izraela poginulo 19 Palestinaca, uključujući i tromjesečnog dječaka, kada je granata pogodila šator u kome je bila njegova porodica na jugu Gaze. Također, naveli su i izjavu izvora bliskog izraelskoj vojsci, koji je kazao da bi izraelska ofanziva trebala potrajati nekoliko dana.

Russia Today o izraelskoj ofanzivi na Gazu izvještava uživo. Pišu kako je dosad poginulo više od 200 Palestinaca i jedan Izraelac.