Problem sa zaduženjima
0

Svjetski lideri u pismu G20 pozvali da riješi krizu

FENA
Lideri Australije, Britanije, Kanade, Indonezije, Meksika i Južne Koreje pozvali su eurozonu da riješi problem svoje dužničke krize, u pismu upućenom Grupi 20 najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se ministri finansija i guverneri centralnih banaka sastali danas na radnoj večeri u Washingtonu.

U pismu koje je objavila rezidencija britanskog premijera u londonskom Downin Street-u, navodi se da postoji rizik od širenja krize na svjetsku privredu ukoliko se vlade zemalja koje kao valutu koriste euro ne uhvate u koštac sa svojim sve većim problemima, prenijela je agencija AFP.

Pismo su potpisali britanski premijer David Cameron, premijerka Australije Julia Gillard, kanadski premijer Stephen Harper, predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono, meksički predsjednik Philippe Calderon i predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak.

Lideri su istakli da članice eurozone treba da ratifikuju sporazum iz jula o Evropskom fondu za finansijsku stabilnost i da provedu reforme kako bi se izborile sa previsokim dugovima, povećale konkurentnost i ojačale posrnuli bankarski sistem.

"Eurozona mora da razmotri sve moguće opcije da bi obezbjedila dugoročnu stabilnost u zoni druge po važnosti svjetske valute", navedeno je u pismu.