Svijet
10

Svjetski lideri se okupljaju u Izraelu zbog sahrane Shimona Peresa, "preventivna" hapšenja

Klix.ba
Desetine lidera zemalja svijeta stižu u Izrael kako bi odali počast Shimonu Peresu, bivšem izraelskom predsjedniku koji je umro u srijedu u 93. godinu.

Peres će biti sahranjen danas u Jerusalemu sa državnim počastima, a u toku je ogromna sigurnosna operacija pripreme, koja je dosad dovela do "preventivnog" hapšenja nekoliko ljudi.

Među gostima će biti i palestinski lider Mahmoud Abbas, koji će posjetiti Izrael prvi put od 2010. godine. Izraelski informativni sajt Haaretz je objavio da će do ove posjete doći nakon Abbasovog zahtjeva.

Upravo je Abbas bio jedan od onih koji su potpisali mirovni sporazum u Oslu 1993. godine, za koji je Peres dobio Nobelovu nagradu za mir godinu dana poslije, uz Yassera Arafata i Yitzhaka Rabina.

Neimenovani palestinski zvaničnik je rekao da Abbas želi poslati snažnu poruku izraelskom društvu da Palestinci žele mir, kao i da cijene napore mirotvorca kakav je Shimon Peres. Međutim, glasnogovornik Hamasa, palestinske grupe koja kontroliše Gazu, pozvao je Abbasa da odustane od dolaska na sahranu "kriminalca Shimona Peresa".

Peresova reputacija u regiji je narušena 1996. godine nakon granatiranja Qane u južnom Libanonu, kada je poginulo više od 100 ljudi u UN-ovom skloništu. To se dogodilo kada je Peres bio premijer.

Samo jedna zemlja s Bliskog istoka šalje zvaničnog predstavnika, a to je Jordan.