Svijet
1

Svjetski kongres Jevreja zatražio listu slika pronađenih u Minhenu

Klix.ba
Slika Otta Dixa
Slika Otta Dixa
Čelnik Svjetskog kongresa Jevreja, Ronald S. Lauder, vrši pritisak na Vladu Njemačke da objavi spisak nedavno otkrivenih umjetnina pronađenih u stanu Corneliusa Gurlitta.

Lauder navodi kako je vrijeme od velike važnosti za moguće nasljednike, koji su sada stariji ljudi, a nepravda će se nastaviti sve dok se ne objave jasni podaci.

"Njemačka vlada mora pokazati ove slike. Potrošeno je dragocjeno vrijeme. Ni nasljednici niti mogući svjedoci ne postaju mlađi", rekao je Lauder, pozivajući na hitno objavljivanje liste pronađenih umjetnina na internetu i obećavajući dodatni pritisak ukoliko to ne bude učinjeno.

Uprkos ovim pozivima, njemački tužioci odbili su objaviti potpunu listu radova, navodeći da im je potrebno više vremena kako bi ih potpuno katalogizirali.

Više od 1.400 slika otkriveno je u stanu Corneliusa Gurlitta u Minhenu, među kojima i djela Picassa, Matissa, Renoira, Chagalla i Dixa, a vijest o tome je objavljena tek nedavno.

Gurlittov otac, Hildebrand, bio je moćni trgovac umjetninama iz nacističkog perioda, zadužen za prikupljanje slika u ime režima tokom '30-ih i '40-ih godina.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, pozvao je na otvaranje slučaja javnosti, ali navodi kako je sve do odluke tužilaca.