Svijet
0

Svjetski indikatori upravljanja pokazuju napredak u borbi protiv korupcije

FENA
Svjetski indikatori upravljanja 1996.-2006., koje su danas objavili Institut Svjetske banke i potpredsjednik Svjetske banka za razvojnu ekonomiku, pokazuju da brojne zemlje, uključujući afričke, ostvaruju napredak na unapređenju upravljanja i borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Svjetske banke.

Svjetska banka to ocjenjuje kao ohrabrujuće, s obzirom na to da su dobro upravljanje i kontrola korupcije fundamentalni za dugoročni rast i smanjenje siromaštva.

  • Ohrabrujuće su vijesti da značajan broj zemalja, uključujući afričke, pokazuju da je moguće ostvariti značajan napredak u upravljanju u relativno kratkom periodu. Takvo unapređenje upravljanja je od kritičnog značaja za efektivnost pomoći i za održiv dugoročni rast, ocijenio je Daniel Kaufmann, koautor izvještaja i direktor globalnih programa u Institutu Svjetske banke.

Procjenjuje se da mito u cijelom svijetu iznosi oko bilion (1.000 milijardi) dolara i da teret korupcije neproporcionalno nosi najsiromašnija milijarda stanovnika.

Izvještaj, čiji su autori Daniel Kaufmann, Aart Kraay i Massimo Mastruzzi iz Svjetske banke, nadovezuje se na istraživanje značaja upravljanja i njegovog utjecaja na razvoj tokom protekle decenije.

Dobro upravljanje je bitno i za ostale aspekte ljudskog razvoja, kao što su mortalitet dojenčadi, nepismenost i nejednakost. Također se uvidjelo da dobro upravljanje značajno pojačava efektivnost razvojne pomoći generalno, a posebno projekata koje finansira Svjetska banka.

Mjerenje učnika upravljanja u zemljama i njegovog poboljšanja tokom vremena je stoga ključna stvar na programu upravljanja. Ali to je istovremeno složen izazov, s obzirom na to da upravljanje ima mnoge dimenzije, svaka sa svojstvenim izazovima upravljanja.

Projekt Svjetskih indikatora upravljanja (WGI) pokazuje kako se taj izazov može prevazići.

  • Indikatori upravljanja opovrgavaju ranija uvjeravanja da se ta pitanja ne mogu čvrsto mjeriti i da dobivena iskustva ne mogu kasnije pozitivno iskoristiti vlade, razvojna zajednica, građansko društvo i mediji, kaže John Githongo, bivši stalni sekretar za upravljanje i etiku u Uredu predsjednika Kenije.

Ovogodišnji izvještaj predstavlja napor istraživača u trajanju od jedne decenije da urade i ažuriraju najsveobuhvatniji set indikatora za više zemalja koji je trenutno na raspolaganju javnosti.

Indikatori obuhvataju 212 zemalja i teritorija, koriste 33 različita izvora podataka da bi obuhvatili stavove desetine hiljada anketiranih ispitanika širom svijeta i hiljade stručnjaka iz privatnog sektora, NVO-a i javnog sektora.