Voda je u središtu svih politika
0

Svjetski forum o vodi u Marseillu

FENA
Marseille
Marseille
Stotinu i trideset zemalja obavezalo se u utorak na Svjetskom forumu o vodi u Marseillu da će ubrzati provođenje univerzalnog prava na pristup pitkoj vodi koje su Ujedinjene nacije zvanično priznale u julu 2010.

U "Marsejskoj ministarskoj deklaraciji" usvojenoj jednoglasno zemlje su stavile akcent na "ubrzavanje provođenja ovog humanog prava". Na prethodnom forumu 2009. godine u Istanbulu ovo pravo je osporavalo nekoliko delegacija.

Tekst od pet stranica plod je konsenzusa poslije tri godine pregovaranja koje uzima u obzir nove realnosti: voda više nije odvojena problematika, precizirao je francuski ministar za saradnju Henri de Raincourt. Ministar je podsjetio na tijesnu povezanost između potrošnje vode i proizvodnje energije, korištenja vode za poljoprivredu i snabdijevanja hranom 9,1 milijarde stanovnika, koliko se očekuje da će biti na planeti do 2050.

Peticija od 103.000 potpisa, koje je prikupila nevladina organizacija Međunarodne solidarnosti tražeći brzo provođenje ovog humanog prava za sve, predata je ministru za saradnju. "Voda je u središtu svih politika", kazao je ministar.