Svijet
0

Svjetski državnici stižu na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a

FENA
Predsjednici država ili vlada, ministri i drugi dužnosnici zemalja članica UN-a okupljaju se u ponedjeljak u New Yorku uoči početka 61. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, na kojem će se pored rasprave o ključnim pitanjima međunarodne sigurnosti, govoriti i o nasljedniku glavnog tajnika svjetske organizacije Kofija Annana, kojem krajem ove godine ističe drugi petogodišnji mandat.

Skup će u utorak svečano otvoriti Kofi Annan, podnoseći Općoj skupštini godišnje izvješće o radu UN-a, a nakon njega sudionicima zasjedanja obratit će se američki predsjednik George W. Bush.

Na inauguralnoj plenarnoj sjednici govore će održati i predsjednici Brazila, JAR, Finske, Pakistana, Francuske i Poljske.

U utorak poslijepodne za govornicu bi trebao izaći i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, čija se zemlja zbog svoga spornog nuklearnog programa već dulje vrijeme nalazi u žaristu međunarodne pozornosti.

U sedmicu dana zasjedanja skupštini će se obratiti više od 80 šefova država ili vlada, a kao glavne teme skupa izdvojeni su međunarodni mir i sigurnost, gospodarski rast i održivi razvoj, razvoj Afrike, ljudska prava, razoružanje, međunarodni terorizam, humanitarna pomoć i druge.

Glavni tajnik UN-a izjavio je kako očekuje da se u raspravi dotaknu sva goruća svjetska pitanja.

"Mislim pritom na Libanon, Bliski istok u cjelini, Darfur, DR Kongo a pretpostavljam da bi se visoko na dnevnom redu moglo naći i Kosovo. Naravno i druga pitanja s kojima se bavimo, borba protiv AIDS-a i neka druga", kazao je Annan.

Tokom zasjedanja nastavit će se i preliminarna izjašnjavanja i davanje podrške kandidatima za Annanovog nasljednika, koji bi prema regionalnom redoslijedu trebao doci iz Azije. Sami kandidati iskoristit će skup za predstavljanje svojih programa i lobiranje.

Do sada su najistaknutiji kandidati bili južnokorejski šef diplomacije Ban Ki Moon, tajlandski vicepremijer Surakiart Sathirathi te indijski pisac i podtajnik UN-a Shashi Tharoor, a od petka su dobili prvu protukandidatkinju latvijsku predsjednicu Vairu Vike-Freibergu, koju su kandidirale tri baltičke republike.