Svijet
0

Svjetski dan klime 8. decembra

FENA
Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Halvdan Skard je povodom Svjetskog dana klime 8. decembra izjavio da će borba protiv klimatskih promjena biti efikasna samo ako počne na lokalnom nivou.

"Da bi bila efikasna, akcija protiv klimatskih promjena zahtijeva inovativne mjere, u prvom redu na lokalnome i regionalnom nivou", naglasio je Halvdan Skard, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

"Na lokanim je i regionalniom zajednicama da naprave odgvoran izbor u prilagođavanju klimatskim promjenama, naprimjer, da smanje emisije plina s učinkom staklenika u industriji i lokalnom transportu.

"Posljednjih godina smo vidjeli u Evropi kako se poduzimaju mjere i usvajaju nove strategije da bi se suočilo s ovim problemom, bilo da se radi o odgovornoj potrošnji, industrijskom razvoju, prometnoj infrastrukturi, očuvanju pejzaža ili upravljanju prirodnim resursima", izjavio je Skard.

"Uvjereni smo kako ove inicijative treba da budu integrirajući dio klimatskih promjena te da lokalne i regionalne vlasti moraju raspolagati sredstvima neophodnim da ih provedu u svojim zajednicama.

Treba da se priključe donošenju odluka o pitanjima okoliša na državnom i međunarodnom nivou, kao što su pregovori koji se odnose na globalni sporazum o promjeni klime, a koje će pokrenuti konferencija Ujedinjenih nacija što se trenutno odvija na Baliju", izjavio je on.