Svijet
0

Svjetski aerodromi zabilježili rekordno povećanje broja putnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski aerodromi za međunarodni i domaći saobraćaj primili su rekordnih 4,4 milijarde putnika u 2006., što je povećanje od 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je u srijedu globalna aerodromska organizacija ACI.

Međunarodno vijeće aerodroma (ACI), sa sjedištem u Ženevi, saopćilo je da su njegove članice upravljale s 1.460 aerodroma u 178 zemalja i prebacile su skoro 86 miliona tona tereta u prošloj godini - što je rast od 3,6 posto u odnosu na 2005., održavajući bum svjetske trgovine, javio je Reuters.

"Statistika priča veliku priču - onu o rastu i stabilnosti", navodi generalni direktor ACI-ja Robert J. Aaranson u izjavi objavljenoj s brojkama. "Tri četvrtine aerodroma širom svijeta izvijestilo je o pozitovnom rastu broja putnika", navodi on u izjavi.

Pekinški aerodrom zabilježio je najveći rast u putničkom saobraćaju, rastući za 19 posto u odnosu na godinu ranije. Skoro 49 miliona putnika prošlo je kroz taj aerodrom, čineći ga devetim najprometnijim na svijetu, s 15. mjesta u 2005.

Analitičari zračnog saobraćaja tvrde da je taj rapidni rast uslijedio djelimično i zahvaljujući Olimpijskim igrama, koje će se održati u kineskoj prijestonici iduće godine, te također zahvaljujući rastućim zahtjevima za međunarodnim putovanjima među 1,3 milijardi kineskog stanovništva.

Rast zračnog saobraćaja izazvao je uzbunu među ekolozima, koji tvrde da su emisije gasova aviona i širenje aerodroma veliki doprinosi globalnom zagrijavanju.

Neke su vlade poduzele mjere, uključujući uvođenje "zelenih poreza" i drugih taksi u pokušaju da smanje broj letova - uglavnom izazvan uspjehom jeftinih avioprijevoznika širom svijeta.