Svijet
0

Svjetske sile osudile Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete

FENA
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Japan i Južna Koreja oštro su osudili Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete dugog dometa u nedjelju ujutro, dok su Rusija i Kina pozvale na mir i uzdržanost.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da lansiranje rakete ne doprinosi naporima za osiguranje mira i stabilnosti regije i pozvao Pyongynag da se povinuje rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Evropska unije je saopćila da snažno osuđuje Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete i pozvala vlasti u Pyongyangu da suspendiraju sporni nuklearni program i upotrebu balističkih raketa.

"Ove akcije unose dodatnu napetost u stabilnost u regiji u trenutku kad neriješeno nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku zahtijeva rad na uzajamnom povjerenju", saopćilo je češko predsjedništvo EU-a.

Kina je pozvala na mir i uzdržanost nakon poteza sjevernokorejskih vlasti, prenio je Reuters.

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i pokazati uzdržanost i zajedno sačuvati mir i stabilnost u regiji", navodi u saopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu i dodaje da Pyongyang nije lansirao raketu dugog dometa, već "eksperimentalni komunikacijski satelit".

Poput Kine, i Rusija je pozvala na mir i uzdržanost.

"Provjeravamo da li su lansiranjem prekršene određene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle voditi širenju napetosti na Korejskom poluotoku", navedeno je u saopćenju glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova koje je prenijela agencija RIA Novosti.

Japanski premijer Taro Aso ocijenio je da je potez Sjeverne Koreje "ekstremno provokativan i da se preko njega ne može prijeći".

On je kazao da lansiranje rakete predstavlja jasno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje bilo kakva aktivnost u vezi s balističkim raketama.

Sjedinjene Države i Južna Koreja prethodno su osudile Sjevernu Koreju i pozvale je da se uzdrži od daljnjih provokacija.

"Ovim provokativnim činom Sjeverna Koreja je ignorirala svoje međunarodne obaveze, odbacila nedvosmislene pozive na uzdržanost i dalje se izolirala od zajednice naroda", naveo je Obama u saopćenju iz Praga, gdje se trenutno nalazi, a koje je objavila Bijela kuća.

"Moramo izraziti svoje žaljenje i razočaranje što je Sjeverna Koreja prouzrokovala tako tešku prijetnju po mir na Korejskom poluotoku i u svijetu, ispalivši raketu dugog dometa u trenutku kada cjelokupan svijet ujedinjuje napore da se prevlada globalna ekonomska kriza", rekao je glasnogovornik predsjedničkog ureda Lee Dong-kwan.

Sjeverna Koreja je međutim saopćila da njezino lansiranje "satelita" neće predstavljati "nikakav problem" i da se tim potezom ne krše rezolucije UN-a.

Sjevernokorejska agencija KCNA prenijela je da je Pyongyang u 02.29 sati po srednjoevropskom vremenu uspješno lansirao komunikacijski satelit u orbitu i da on sada kruži oko Zemlje.

Neimenovani diplomati u UN-u prenijeli su da će Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju u 19.00 sati po srednjoevropskom vremenu održati vanrednu sjednicu na kojoj će SAD i Japan podnijeti rezoluciju kojom se osuđuju vlasti Sjeverne Koreje, a svjetske sile pozivaju na pooštravanje postojećih sankcija UN-a Pyongyangu.

Vijest da je Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa Taepodong 2 stigla je iz Japana, koji je saopćio da je ta zemlja u nedjelju ujutro lansirala višestepenu raketu koja je prešla preko njegove teritorije.

"Projektil koji je danas lansiran iz Sjeverne Koreje izgleda da ide ka Pacifiku", saopćeno je iz ureda japanskog premijera.

Pyongyang je ranije najavio da "između subote i srijede" planira lansiranje telekomunikacijskog satelita.

Japan je ranije rasporedio rakete Patriot i odbrambene zrakoplovne snage na dvije lokacije, iznad kojih bi trebalo da bude putanja sjevernokorejske rakete, kao i na tri mjesta u zoni Tokija, za slučaj da bude potrebno intervenirati.