Značajan jubilej
0

Svjetska meteorološka organizacija proslavlja 60. godišnjicu

FENA
Svjetska meteorološka organizacija (WMO) svake godine 23. marta proslavlja Svjetski meteorološki dan, koji se ove godine obilježava u znaku 60 jubileja postojanja WMO organizacije.

Svjetskim meteorološkim danom se obilježava održavanje Konvencije WMO-a 23. marta 1950. godine.

Ovogodišnja tema proslave Svjetskog dana meteorologije, na koju se fokusiraju sve članice WMO-a, jeste ''Svjetska meteorološka organizacija - 60 godina službe za vašu sigurnost i blagostanje''.

Enes Sarač, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) i stalni predstavnik BiH pri WMO-u, kazao je da se danas obilježava jubilej veoma bitne organizacije Ujedinjenih nacija, koja sistemom funcioniranja na utvrđenim standardima i procedurama pokriva sve zemlje svijeta, radeći za dobrobit cijelog čovječanstva međusobnom razmjenom podataka svakog sata, radi blagovremenog upozorenja na elementarne nepogode.

BiH u saradnji s WMO-om trenutno radi na nekoliko projekta, za koje se podaci skupljaju u Banjoj Luci i Sarajevu.

Najveći problem u radu naših hidrometeoroloških zavoda predstavlja nedostatak meteorološkog radara, koji bi bio postavljen negdje u centralnoj Bosni, a koji bi znatno olakšao i precizirao prognoziranje padavina i nepogoda u BiH.

''Pošto mi nemamo radar, moramo se služiti podacima koje nam proslijede susjedne zemlje, od kojih jedino još Crna Gora ne posjeduje takav dio opreme. Mi ne očekujemo da će taj problem biti riješen iz budžeta BiH, jer vrijednost radara iznosi oko milion eura, već projektima i saradnjom sa Svjetskim hidrometeorološkim zavodom'', kazao je Sarač.

U BiH se intenzivno radi i na projektima planiranja te izgradnje hidroelektrana i vjetroelektrana, za koje su potrebni posebni uvjeti koje, prema procjenama naših hidrometeoroloških zavoda, BiH ima u izobilju.