Svijet
0

Svjetska banka svrstala Hrvatsku sa zemljama EU srednjeg dohotka

FENA
Svjetska banka (WB) svrstala je Hrvatsku u skupinu zemalja srednje Europe i Baltika sa srednjim dohotkom, kao jedinu nečlanicu Europske unije u toj skupini, izjavio je u petak hrvatski ministar financija Ivan Šuker, nakon sastanka s čelnicima WB-a u Washingtonu.

"Regionalni Ured Svjetske banke (WB) u Zagrebu razdijelio se na dva dijela, jedan koji pokriva srednju Europu i Baltik sa zemljama srednjeg dohotka. Hrvatska je kao jedina nečlanica Europske unije svrstana u tu skupinu, dok drugu skupinu čine zemlje Balkana i srednje Azije", izjavio ministar Šuker nakon sastanka s potpredsjednikom WB za Europu i srednju Aziju Shigeom Katsuom i izvršnim direktorom WB-a Hermanom Wijfelsom.

Ta će podjela stupiti na snagu s 1. siječnja 2008.

Govoreći o prognozama gospodarskog rasta u 2007., koje je MMF objavio u četvrtak, ministar Šuker je kazao kako je za Hrvatsku ta procjena korigirana na više - s 4,6 posto, na 5.6 posto, što je podudara s prognozama EU za Hrvatsku od 5.7 posto, i domaćim prognozama dok on osobno očekuje da rast bude oko šest posto.

Glede vanjskog duga Hrvatske, koji i dalje raste i prešao je 30,5 milijardi dolara i 85 posto BNP-a, Šuker je kazao kako "vanjski dug treba držati pod kontrolom, ali on nije zabrinjavajući. Udio države u vanjskom dugu smanjio se s 34 na 21 posto", rekao je, ističući kako raste udio banaka i poduzeća u vanjskom dugu, zbog gospodarske ekspanzije i potražnje za kapitalom, kao i zbog potreba stanovništva.