Svijet
0

Svjetska banka pokrenula istragu o Wolfowitzu

FENA
Svjetska banka formirala je posebnu radnu grupu koja će odlučiti o sudbini predsjednika te međunarodne organizacije Paula Wolfowitza, čiji je ugled uzdrman nakon objelodanjivanja optužbi da je svojoj prijateljici omogućio imenovanje na dobro plaćeno mesto savjetnika za komunikacije, javljaju agencije.

Bord direktora Svjetske banke izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost zbog niza kontroverznih poteza koji se vezuju za Wolfowitza, zbog čega je formirana posebna radna grupa koja će se odmah uhvatiti u koštac s tim problemom.

Wolfowitz je, u međuvremenu, priznao krivicu i rekao da je pogriješio, ali, bar za sada, ostaje nejasno kakve će poteze povući Svjetska banka, pošto postoji ogroman pritisak javnosti da direktor podnese ostavku.

Paralelno s početkom istrage u Svjetskoj banci, Wolfowitz se našao na meti istrage u Pentagonu, koji je naložio rasvjetljavanje okolnosti koje su dovele do angažovanja njegove djevojke Shahe Rize u istraživačkom projektu o Iraku.

Pentagon je, ne ulazeći pretjerano u detalje istrage, saopćio da nekadašnji zamjenik ministra obrane Wolfowitz nije načinio nikakav prekršaj omogućavajući da Riza dobije taj projekat.

Osim niza kontroverzi sa angažovanjem Rize na projektima u Svjetskoj banci, Wolfowitz se našao na meti kritika i zbog angažovanja dvojice savjetnika, Kevina Kelemsa i Robina Clevelanda za nadoknadu od oko 200.000 dolara.