Svijet
0

Svjetska banka ne može pomoći Mijanmaru zbog dugova

FENA
Svjetska banka je saopćila u utorak da neće moći financijski pomoći Mijanmaru uništenom nakon prolaska ciklona "Nargis" zbog duga koji ta zemlja ima prema toj instituciji.

"Trenutno nismo u poziciji da pružimo pomoć Mijanmaru", izjavio je novinarima u Singapuru generalni direktor Svjetske banke (WB) Juan Jose Daboub.

"Oni su nagomilali dugove od 1998. godine", kazao je on i precizirao da banka "ne može legalno" deblokirati novac, javio je AFP.

Zvaničnik je, ipak, kazao kako je Banka u kontaktu s deset zemalja Asocijacije naroda jugoistočne Azije (ASEAN) čija ja članica i Mijanmar.

Institucija je spremna pružiti tehničku pomoć kako bi se procijenile štete koje je prouzročio ciklon.

Nijedan novi kredit nije dodijeljen Mijanmaru od 1987. godine, objavila je WB na svojoj internetskoj stranici, istakavši da ova zemlja nije provela reforme, posebno ekonomske.

Skoro tri sedmice od prolaska ciklona "Nargis", koji je izazvao 133.600 mrtvih i nestalih, oko 2,4 miliona ljudi je unesrećeno. Većina ih nije dobila pomoć, saopćio je UN.

U nedjelju će u Yangunu biti održana konferencija pod okriljem UN-a i zemalja ASEAN-a koje su zadužene da koordiniraju inozemnu pomoć.