Svijet
0

Svjedokinja: U Kninu nije bilo vojnih ciljeva

FENA
Bivša zaposlenica kninske bolnice Mira Grubor ustvrdila je u ponedjeljak na haškom suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču da prvog dana Oluje u Kninu nije bilo vojnih ciljeva te da su tada u gradu uglavnom živjeli samo stanovnici - civili, jer je većina muškaraca zbog pada Bosanskog Grahova, tjedan dana prije Oluje, upućena prema Bosni.

Četvrta svjedokinja tužiteljstva opisala je kako je prvog dana Oluje u kninsku bolnicu, u kojoj je radila u laboratoriju, dopremljeno 120 trupala od čega 30-40 u civilnoj odjeći, te oko 160-180 ranjenih od kojih je 40-60 bilo u civilnoj odjeći. Ona je kazala da su svi stradali u granatiranju.

Opisala je kako je tog dana vidjela kako u bolnicu jedan muškarac donosi tijelo drugoga muškarca, ubijenog u vozilu granatom, a prenijela je kako je čula da su isti dan jedan otac i sin usmrćeni granatom u svom vozilu u pokušaju da suprugu, odnosno majku, dovezu do bolnice. Obrana generala Gotovine prigovorila je takvom svjedočenju iz druge ruke.

Tužiteljstvo optužuje trojicu hrvatskih generala za neselektivan napad na Knin.

Na pitanje tužitelja je li vidjela tenkove srpskih snaga u Kninu, svjedokinja je odgovorila da ih je zadnji put vidjela dan nakon pada Bosanskog Grahova kada su se povlačili u konvoju. Bivši pripadnik tima za ljudska prava UN-a Edward Flynn, koji je svjedočio prošlog tjedna, kazao je kako je u kninskoj bolnici čuo da je pokraj nje bio postavljen tenk srpskih snaga koji je pucao na hrvatske položaje.

Svjedokinja je kazala da su drugog dana Oluje ujutro i hrvatski tenkovi počeli pucati po Kninu.

"Prilično sam sigurna da su to bili tenkovi koji su pucali na ciljeve u blizini", kazala je svjedokinja koja je i drugog dana Oluje bila u bolnici.

Po njezinim riječima hrvatski vojnici su u kninsku bolnicu došli pucajući, vičući i psujući, pa je ona pobjegla u bazu UN-a.

Svjedokinja je opisala i kako je na putu između bolnice i baze UN-a vidjela pogođenu jednu stambenu zgradu.

Opisala je i kako je netko iz Hrvatske vojske okupirao kuću njezine prijateljice u Kninu i označio je pločom kao zauzetu, kao i da je njezina prijateljica zbog svojih prosvjeda bila izložena prijetnjama. Tih dana bilo je uobičajeno da se takve obavijesti vide po kućama, rekla je Mira Grubor.

Svjedokinja je opisala i kako je tjedan dana prije početka Oluje, odnosno dan nakon što su hrvatske snage osvojile Grahovo, poslala petogodišnju kćer u Srbiju autobusom jer se bojala da neće imati hranu za nju, a bojala se i za njezinu sigurnost jer je nakon pada Grahova strahovala da slijedi napad na Knin.

Svjedokinja danas radi kao policajka na Novom Zelandu.

Suđenje se nastavlja protuispitivanjem svjedokinje.