Egipat
0

Svjedok: "Vlasti zlostavljanjem u zatvoru zastrašuju mlade"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatska policija hapšenjem i zlostavljanjima u zatvoru pokušava da zastraši mlade koji protestuju protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, rekao je Ibrahim Abbas (19), Austrijanac egipatskog porijekla, koji je bio zatvoren poslije demonstracija.

Sin visokog diplomate pri UN-u u Beču izgubio je tri prijatelja tokom protesta u Kairu, a i sam je bio u zatvoru Gabal el Ahmar.

U intervjuu bečkom dnevniku Kurir, Abbas je izrazio žaljenje što se vratio u Austriju, jer, kako je istakao "propušta najveću revoluciju u svojoj otadžbini, ako ne i najveću revoluciju novije povijesti".

Abbas je ispričao da je uhapšen prilikom boravka u Kairu, gdje je prvog dana izašao na demonstracije s grupom od oko 300 osoba.

  • Kada je pala noć policija je primjenila silu, razdvojili su nas i upotrebili palice, a oko 23 sata su, nas oko 60, stavili u veliki kamion kojim su nas vozili tri sata, a nismo znali gdje, rekao je on.

Put je, po njegovim riječima, okončan na jednom mjestu odakle su odjekivali krici.

Abbas je, kako je rekao nastavio da demonstrira, ali kasnije u mjestu Fayoum, gdje je policija primjenila suzavac i palice protiv demonstranata, kao i da je tokom protesta izgubio tri prijatelja.

Abbas smatra da nisu tačne tvrdnje Mubaraka da će zemljom zavladati haos ako napusti funkciju, ističući da je Egipat već utonuo u haos.

  • Država pada i to se ne može promjeniti koliko god Mubarak bude želio da zadrži vlast, naglasio je on.

Upitan da li bi Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, bio dostojan predsjednik Egipta, mladić je odgovorio da se omladina bori, i da je omladina omogućila promjene.

Prema mišljenju Abbasa, Baradei je ''tip koji želi da ubire plodove'', a koja god vlada dođe na vlast ne smije da zapostavi mlade, i mora s njima da pregovara.

  • Šta je Baradei učinio za našu zemlju?, pita Abbas i odgovara, ''ništa''.