Suđenje Šešelju
0

Svjedok optužbe nije došao na prekinuto suđenje

FENA
Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom (ICTY), koje je prekinuto od februara, za utorak je bio zakazan iskaz svjedoka optužbe, ali on nije došao, kazao je u sudnici predsjedavajući vijeća sudac Jean-Claude Antonetti.

"Imamo svjedoka koji je trebalo da svjedoči, ali se nije pojavio danas... Čim budemo imali datum kada će ovaj svjedok moći da svjedoči, obavijestit ćemo vas", kazao je sudac Antonetti optuženom Šešelju, napominjući da bi to moglo biti "početkom jula".

Istovremeno je Antonetti naznačio da je "postupak prekinut, i to je izvan naše kontrole".

Šešelj je tokom rasprave ponovo protestirao zbog prekida suđenja, naglašavajući da su "odavno prošli svi razumni rokovi" za okončanje procesa koje mu garantira Evropska konvencija o ljudskim pravima. Zatražio je i da se o tome izjasni sudsko vijeće.

Suđenje vođi Srpske radikalne stranke, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991.–1993. godine, prekinuto je krajem februara, na zahtjev tužilaca kako bi se ispitale tvrdnje jednog od svjedoka da je dobio prijetnje. Proces je počeo u novembru 2007.

Šešelj je u utorak uložio prigovor i zbog toga što je predsjednik ICTY-a Patrick Robinson u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo da će prvostepeno suđenje trajati do jula 2010. a žalbeni postupak do ljeta 2012. godine.

Šešelj je tvrdio kako to pokazuje da sudac Robinson "unaprijed zna" da će presuda biti osuđujuća, zato što je ICTY"dobio takav zadatak".

Sudac Antonetti na to je uzvratio da je Robinsonova procjena "vrlo optimistička" zato što će sudskom vijeću biti potrebno "mnogo vremena da obavi svoj posao" uslijed čega će proces "možda trajati i nakon jula 2010."

Šešelj koji je u pritvoru ICTY-a od kraja februara 2003. zatim je od sudskog vijeća zatražio da se izjasni "da li je razuman rok da suđenje traje 10 godina od prvog dana pritvora" i "da li je pritvor od sedam godina moguć, a da prvostepeni postupak nije završen". "To je nemoguće u vašoj zemlji", rekao je optuženi sucima.

Predsjedavajući Antonetti, koji se u februaru protivio prekidu procesa, ali su ga preglasali suci Frederik Harhoff i Flavia Lattanzi, podsjetio je Šeselja da je na tu odluku mogao uložiti žalbu, ali da to nije učinio.

Šešelj je odvratio da se neće žaliti, ali da će na svakoj raspravi sucima ponavljati da je "prekršeno moje pravo na suđenje u razumnom roku".

Tužitelj Daryl Mundis tvrdio je da je do odgađanja u postupku došlo u velikoj mjeri zbog postupaka samog Šešelja, uključujući i štrajk glađu i odvojeno suđenje za nepoštovanje suda.

Šeselj je to nazvao "besmislicom", tvrdeći da je štrajkovao glađu radi očuvanja prava da se brani sam, kao i da suđenje nije prekinuto zbog optužbi za nepoštovanje suda, već zbog tvrdnje jednog svjedoka da mu je prijećeno.

Optuženi je u utorak izjavio i da su medicinske analize njegove krvi krajem maja ponovo pokazale povišeni nivo enzima jetre, sugerirajući da holandski ljekari nisu poduzeli ništa da otkriju šta je uzrok tome.

Šešelj je "manipulacijom" nazvao tvrdnju iz nedavnog izvještaja ljekara da se od novembra prošle godine ugojio za 40 kilograma.

Tvrdeći da mu je uprava sudskog pritvora u Scheveningenu nedavno izrekla zabranu šetnje tokom osam dana zbog "verbalnog" disciplinskog prekršaja, Šešelj je ocijenio da je to nedopustivo i da se pritvoreniku ne može uskratiti pravo na svakodnevnu šetnju, prenijela je Beta.

Na konstataciju suca Antonettija da je uprava pritvora obavijestila vijeće o "incidentu" koji je Šešelj imao s drugim pritvorenikom, Šešelj je odgovorio da je to "laž".