Haag
0

Svjedočenje u korist Florence Hartmann

FENA
Haški tribunal saslušao je u utorak prvog svjedoka odbrane bivšeg portparola haškog tužilaštva Florence Hartmann, koja optužena za nepoštovanje suda u Haagu.

l u augustu prošle godine je podigao optužnicu protiv Hartmannove zbog objelodanjivanja dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća sa suđenja bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

Hartmannova je u svojoj knjizi "Mir i kazna", izdatoj 2007 i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", objavljenom 2008. u BiH, izrazila nezadovoljstvo odlukom Tribunala da uvaži zahtjev Srbije da se pojedina dokumenta iz državnih arhiva razmatraju na zatvorenim sjednicama, čime su ostali nedostupni javnosti.

Ona smatra da dijelovi državnih arhiva koji su razmatrani iza zatvorenih vrata u Tribunalu sadrže ključne dokaze o navodnoj odgovornosti Beograda za genocid u Srebrenici, tvrdeći da su odluku Tribunala srpske vlasti iskoristile kako bi spriječile korištenje tih dokumenata u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog genocida.

Prvi svjedok odbrane, francuski ekspert za pravo i ljudska prava Louis Joinet rekao je da je Hartmannova, kao novinar i građanin, iskoristila pravo da prouči pitanja od javnog značaja, a koja se tiču ratnih zločina i navodne odgovornosti sudija za prikrivanje dokumenata, kako sugeriše optužena u spornim tekstovima.

  • Ona (Hartmannova) je govorila samo o motivima sudija, a ne o sadržaju povjerljivih dokumenata, rekao je Joinet i dodao da je sloboda izražavanja, kao fundamentalno ljudsko pravo, "ključna za pravdu" i da su ograničenja moguća samo ako se time ne ugrožava osnovni cilj, a to je kažnjavanje zločinaca.

Joinet, koji je napisao i članak u kome kritkuje postupak koji se vodi protiv Hartmannove, ukazao je da je za odluku o eventualnom nepoštovanju suda bitno da li su neke informacije objavljene u toku trajanja procesa ili je to učinjeno kada je proces okončan i kada ne postoji mogućnost da se ometa pravda, kao što je ovdje slučaj.

U nastavku suđenja, tužilaštvo će u srijedu unakrsno ispitivati Joineta, a među svjedocima odbrane je i direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Hartmannova je od 1999. do 2006. godine bila predstavnica za štampu bivšeg glavnog tužioca Carle del Ponte, a prethodno je radila kao dopisnik pariskog lista Le Monde s Balkana.

Za nepoštovanje Tribunala, predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura.