Velika Britanija
0

Svinjska gripa i danas glavna tema u londonskoj štampi

FENA
Svinjska gripa i danas je jedna od glavnih tema u londonskoj štampi.

Observer i Sunday Telegraph na svojim naslovnim stranama pišu o upozorenjima i savjetima koje će vlasti narednih dana dati trudnicama i roditeljima novorođenčadi u pokušaju da se ograniči širenje virusa u ovoj najugroženijoj grupaciji.

Trudnicama, čiji je imunološki sistem prirodno oslabljen kako tijelo ne bi odbacilo fetus, savjetuje se da izbjegavaju gradski prijevoz i mjesta s mnogo ljudi, prenosi Telegraph.

Mnogo sporniji je savjet ugledne britanske dobrotvorne ogranizacije za turdnice i roditelje novorođenčadi (National Childbirth Trust) da razmotre mogućnost odlaganja trudnoće za neki kasniji period, kad epidemija svinjske gripe prođe, prenosi Observer.

Ova organizacija navodi podatke da su trudnice teže pogođene svinjskom gripom, te da, u doduše rijetkim slučajevima, ova bolest može da izazove komplikacije poput spontanog pobačaja, preranog porođaja ili čak oštećenja ploda.

Ovo upozorenje izazvalo je burne reakcije u nekim medicinskim krugovima, koji optužuju NCT za pretjerivanje, zastrašivanje stanovništva i davanje nerealnih savjeta.

Sunday Times piše da je osoblje na britanskim aerodromima sad ovlašteno da ne dozvoli putnicima za koje sumnja da su zaraženi svinjskom gripom da se ukrcaju u avion.

List objašnjava da aerodromsko osoblje aviokompanija ima pravo da zaustavi putnike koji pokazuju simptome infekcije, poput pretjeranog kašlja ili kihanja, i da zatraže mišljenje za tu svrhu angažiranih medicinskih stručnjaka da li dotični putnici mogu da budu primljeni na let.

Independent on Sunday piše da su hiljade britanskih porodica suočene s mogućnošću da ljetni odmor provedu kod kuće. Ako virus nastavi da se širi ovom brzinom, mnogi će biti prisiljeni da otkažu putovanja, naročito s obzirom na činjenicu i da sve veći broj zemalja pooštrava zdravstvenu kontrolu na aerodromima.

Ovaj list također konstatuje da iako nadležne službe obavljaju neophodne pripreme za najgori scenario, niko zapravo ne zna šta da očekuje.