Novi strahovi
0

Svinjska gripa bi se mogla proširiti iz Britanije na Evropu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski dužnosnici iz sektora zdravstva upozorili su da bi se epidemija svinjske gripe koja počinje zahvatati i Veliku Britaniju uskoro mogla proširiti po cijelom Starom kontinentu.

Direktor za koordinaciju za epidemije gripe Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Angus Nicol izjavio je kako se "ono što se pojavi na zapadu Evrope obično kreće prema istoku.

Veoma je vjerojatno da će se virus svinjske gripe iz Britanije proširiti na ostatak Evrope. Sezona gripe je ove godine rano zahvatila Britaniju, pri čemu se broj zaraženih naglo povećao prošlog mjeseca i sada se udvostručava gotovo sedmično. Najveći broj oboljelih je zaražen virusom svinjske gripe, koji je bio odgovoran za pandemiju 2009. godine.

Nicol je istaknuo da će zemlje s visokim stopama cijepljenja protiv gripe, kao što su Finska, Norveška i Švedska, vjerojatno izbjeći opću epidemiju, ali je i upozorio da bi druge države, uključujući Francusku i Njemačku, trebale ubrzati primjenu programa cijepljenja i možda čak pripreme bolnice za neizbježnu "poplavu" oboljelih od gripe.