Svijet
0

Svijet ujedinjen protiv frakinga

Klix.ba
Aktivisti iz 26 zemalja učestvovali su u oko 250 protesta protiv korištenja tehnologije frakinga, za koju tvrde da kontaminira podzemne vode i ubrzava klimatske promjene.

Global Frackdown, događaj koji je počeo 19. oktobra, direktno udara na fraking, proces koji se koristi pri izvlačenju hidrokarbona, upumpavanjem hemikalija pod pritiskom pod zemlju.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice svjetskih gradova kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvim načinom eksploatacije gasa.

Oko hiljadu demonstranata je protestiralo u rumunskom gradu Pungestiju protiv američkog naftnog giganta Chevrona, koji planira početi bušenje u blizini grada. Iako kompanija ima dozvole lokalnih vlasti, stanovništvo se okupilo kako bi upozorilo na potencijalne zdravstvene i ekološke rizike. Chevron je obustavio radove zbog trodnevnih protesta, a demonstranti i dalje ne odustaju.

Mirni protesti održani su i u tri kanadska grada: Yellowknifeu, New Brunswicku i Rextonu. Tenzije su se podigle u New Brunswicku kada je Kanadska kraljevska planinska policija uklonila barijere koje su podigli pripadnici plemena Elsipogtog te uhapsila 40 osoba.

Desetine protesta održane su i širom SAD-a, a brojni demonstranti solidarisali su se sa kandskim plemenom Elsipogtog. Protesti su se proširili i na Veliku Britaniju, Španiju, Francusku i Irsku. Samo u velikoj britaniji održano je 13 zasebnih protesta.