Svijet
0

Svijet štedi, a troši naftu i vlastitu planetu

FENA
Svijetu prijeti kriza u snabdijevanju naftom, piše u srijedu Financial Times navodeći da je razlog tome naveden u istraživanju koje je došlo do zaključka da proizvodnja na svjetskim naftnim poljima opada daleko brže nego što se u početku mislilo.

Bez dodatnih ulaganja u daljnju eksploataciju nafte godišnji nivo presušivanja naftnih izvora prirodnim putem iznosit će nešto više od devet posto. A to znači da će se svijet naći na silnim mukama da proizvede dovoljno nafte kako bi nadoknadio naglo pražnjenje postojećih ležišta u Sjevernom moru, Rusiji i na Aljasci te zadovolji dugoročnu potražnju, piše Financial Times.

Međunarodna agencija za energiju, na koju se poziva londonski list, prognozira da će energetske potrebe Kine, Indije i drugih zemalja u razvoju zahtijevati godišnja ulaganja od 360 milijardi dolara, i to svake godine do 2030.

Agencija predviđa i da će do te godine povećana potražnja za crnim zlatom poticati upravo iz zemalja u privrednom usponu, dok će u razvijenim zemljama opadati, odnosno da se sada i potražnja a ne samo ponuda nafte seli dalje od Amerike, Evrope i Japana.

Svijetu prijeti kriza prirodnih bogatstava teža od tekuće kreditne krize jer ljudska vrsta prekomjerno troši blago planete, upozorava u srijedu The Independent pozivajući se na jedno tek objavljeno istraživanje.

Ljudska vrsta godišnje iskoristi trećinu prirodnog bogatstva više nego što planeta može obnoviti, a to dovodi do prekomjernog krčenja šuma, degradacije tla, zagađenja zraka i vode te dramatičnog smanjenja količine ribe i broja životinjskih vrsta na Zemlji.

Problem, upozorava Independent, još težim čine rast stanovništva i potrošnje na planeti koji su daleko brži od razvoja tehnologija koje bi bile u stanju ponuditi veći stepen iskorištenosti prirodnih resursa.

Ne promijeni li se ništa, čovječanstvu će 2030. godine biti potrebne dvije planete Zemlje da održi postojeći način života, zaključuje i upozorava Independent.