Svijet
0

Svijet šokiran napadima u Norveškoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je da je šokiran današnjim bombaškim napadima u Norveškoj, saopćio je njegov portparol Martin Nesirky.

Kako je objavljeno na sajtu UN-a, Nesirky je novinarima u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku prenio da je Ban "šokiran onim što se danas dogodilo u Oslu".

Napad u Oslu danas je osudio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je nazvao taj čin "neprihvatljivim i strašnim nasiljem", prenosi AFP.

Osudi se pridružio i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe koji je napade opisao kao "slijepe i divljačke akte nasilja".

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je bijesan zbog današnjih napada u Norveškoj, ocijenivši ih kao zle i obećao je da će sarađivati s Oslom kako bi počinioci bili uhvaćeni.

"Ovi napadi jasno pokazuju kolika je prijetnja od terorizma s kojom smo svi suočeni", kazao je Cameron.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na pojačanu saradnju u borbi protiv terorizma i istovremeno izrazio saučešće narodu Norveške.

On je dodao da "ovi napadi podsjećaju da čitava međunarodna zajednica treba da ima udjela u sprečavanju terorizma", prenosi AFP.

I kanadski premijer Stephen Harper izjavio je da je užasnut "varvarskim napadima" i pucnjavom u Norveškoj.

"Šokirale su me i rastužile vijesti o napadima u Oslu i (otoku) Utoji. Kanada je uz Norvešku ovog tragičnog dana", naveo je Harper u izjavi.

U dva današnja napada u Oslu i obližnjem otoku Utoja poginulo je najmanje 17 ljudi, a veliki broj njih je ranjen, saopćila je norveška policija.