Svijet
0

Svijet: Reagovanje na Sadamovo pogubljenje

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u subotu da je izvršenje presude nad bivšim iračkim predsjednikom Sadamom Huseinom, nakon poštenog suđenja, važan događaj na putu Iraka prema demokraciji i samostalnosti, ali da ono neće zaustaviti nasilje u Iraku.

Naglasio je da napretka koji su Iračani ostvarili od okončanja Sadamove vladavine do danas ne bi bilo bez žrtvovanja američkih vojnika.

Pentagon je u petak navečer objavio kako su američke snage u Iraku spremne za jačanje nasilja ako se izvrši smrtna kazna nad bivšim iračkim predsjednikom. TV mreža ABC News je izvijestila kako je nekoliko ambasada SAD-a u svijetu izdalo upozorenja gotovo istog sadržaja u kojima američke državljane u tim zemljama alarmiraju na mogućnost protesnih skupova zbog egzekucije Sadama Huseina.

Oko 150 američkih Iračana okupilo se kod islamskog centra u Dearbornu, kraj Detroita kako bi proslavili vijesti o pogubljenju Sadama Huseina u Bagdadu, izvijestila je TV stanica MSNBC. Uz ples, povike radosti i automobilske trube, okupljeni doseljenici iz Iraka pjevali su i izvikivali "Sada će biti mir, Sadam je mrtav" na engleskom i arapskom jeziku.

Predstavnici ruskog parlamenta smatraju da će vješanje bivšeg iračkog vođe "dodatno destabilizirati stanje u Iraku i cijelom području Perzijskog zaljeva".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je "primilo na znanje" vijest o vješanju Sadama Huseina i pozvalo Iračane da "se okrenu prema budućnosti i rade na pomirenju i nacionalnom jedinstvu".

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett je pozdravila činjenicu što je "irački sud sudio Sadamu Huseinu za barem neke od strašnih zločina koje je počinio protiv svog naroda". Glasnogovornik Downing streeta je kazao da je ministrica "govorila u ime cijele vlade, uključujući i premijera", dajući do znanja da Tony Blair neće osobno komentirati vijest o Sadamovu pogubljenju.

Japan je saopćio da poštuje odluku iračkih vlasti da vješanjem pogubi bivšeg predsjednika Sadama Huseina. Australija, usprkos načelnom protivljenju smrtnoj kazni, objavila je da "poštuje odluku iračkih vlasti" u vezi pogubljenja Sadama Huseina.

Iz SAD-a, međutim, stižu i drugačije ocjene. Pastor Jesse Jackson, mirovni aktivist i zagovornik ljudskih prava, smatra da to "neće osnažiti naš moralni autoritet u svijetu". Udruženje za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch smatra da zločini Sadama Huseina ne opravdavaju njegovo pogubljenje proizašlo iz "izrazito neregularnog" sudskog procesa.

I američka podružnica Amnesty Internationala smatra da je "žurno pogubljenje Sadama Huseina naprosto pogrešno".

Osudama izvršenju smrtne kazne pridružio se i Vatikan koji ocjenjuje da se time "zločin kažnjava drugim zločinom". "Smrtna kazna nije prirodna smrt. I nitko ne smije nanijeti smrt, čak niti država", rekao je kardinal Renato Martino, vrhovni prelat pape Benedikta XVI. za pitanje pravde.

Irački ambasador u UN-u poziva svijet da ne zaboravi na žrtve Sadama Huseina. U izjavi za CNN, Feisal al-Istrabadi je pozdravio pogubljenje i podsjetio na brojne političke žrtve tijekom dva desetljeća Sadamove brutalne vladavine. Nije zaboravio spomenuti i desetke hiljada mrtvih u osmogodišnjem ratu s Iranom.

Siromašni šijitski stanovnici Sadr Citya, bagdadskog 'sluma', također ne žale za pogubljenim despotom.