Žestoki napadi na Gazu
7

Svijet poziva na mir između Izraela i Palestine

FENA
Izraelski napadi na pojas Gaze i odgovori palestinske strane bili su povod za reakcije brojnih svjetskih lidera.

Francuski premijer Jean Marc Ayrault je pozvao obje strane na suzdržanost.

"Krajnje je vrijeme da se okonča opasni uspon u sukobima", poručio je Ayrault, koji boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj. On je rekao kako će nastavak oružanih sukoba ugroziti sigurnost i Izraela i naroda Palestine.

Francuski premijer je istakao da je predsjednik Francuske Francois Hollande stupio u direktan kontakt s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Predsjednik Egipta Muhamed Mursi obavio je telefonski razgovor s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i jordanskim kraljem Abdulahom, tražeći hitnu reakciju u smjeru prekida sukoba.

Portparol predsjedništva Egipta Jasir Ali u izjavi za agenciju Anadolija rekao je da je predsjednik Mursi u razgovorima s francuskim predsjednikom Hollandeom i jordanskim kraljem Abdullahom istakao da napadi Izraela moraju hitno prestati, te da je izrazio podršku narodu Gaze.

Turska je ranije osudila izraelske napade, a ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu je raketiranje pojasa Gaze ocijenio kao zločin protiv čovječnosti. U međuvremenu se izraelske kopnene snage približavaju pojasu Gaze, dok palestinska strana raketama dugog dometa odgovara na vojne udare Izraela.

S druge strane, turske premijer Redžep Tajip Erdoan obavio je telefonski razgovor sa predsjednikom Egipta Muhamedom Mursijem, vezano za izraelske napade na Gazu.