Svijet
0

Svijet postaje sve religiozniji

FENA
Jedno novo istraživanje ukazuje na to da svijet u cjelini postaje sve religiozniji. Pa ipak, i dalje je ugrožavanje vjerskih sloboda veoma prisutno, i u nekim dijelovima svijeta - sve intenzivnije. To istraživanje, obavljeno u organizaciji instituta Hudson, ukazuje i na čvrstu vezu vjerskih sloboda i ekonomskog blagostanja.

U proteklih pet godina broj ljudi koji se širom svijeta izjašnjavaju kao vjernici porastao je za pet procenata, navodi iz periodičnog izvještaja Centra Pew priznati američki teolog Michael Novak i dodaje:

Sloboda vjerovanja se smatra prvom među svim slobodama, najdublja, najosnovnija, jer je ukorijenjena u dubinu čovjekove svijesti, ili, ako mogu da kažem, u njegovu unutrašnjost. Ona je izvan i dalje od doticaja vladara ili društva...

Ipak, najnovije i sveobuhvatno istraživanje koje je u 102 zemlje obavio nezavisni vašingtonski Institut Hudson - pokazuje da stepen vjerskih sloboda opada širom svijeta.

Glavni autor istraživanja Vjerske slobode u svijetu, Paul Marshall kaže:

"Ako želimo da kategoriziramo najgore zemlje kada se radi o stanju vjerskih sloboda, uglavnom bi se radilo ili o komunističkim režimima (Sjeverna Koreja, Kina, naprimjer, ili o nacionalističkim vladama (poput Burme ili Eritreje), ili o radikalnim islamističkim režimima (tipa Irana i Saudijske Arabije)."

Marshall dodaje da je šire područje Srednjeg istoka najrepresivniji dio svijeta kad se radi o religiji. Tom regionu sve više prijeti trend rastućeg fundamentalizma. Radikalni islam je najbrže rastuća prijetnja vjerskim slobodama u svijetu.

Među istraživanjem obuhvaćenim zemljama, najbolje stanje vjerskih sloboda bilježi se u Estoniji, Mađarskoj, Irskoj i Sjedinjenim Državama.

Premda je Zapadna Evropa jedan od najslobodnijih regiona u svijetu, istraživanje je utvrdilo da se stanje pogoršava. Naime, u većini evropskih zemalja vjerske slobode su procentualno manje nego građanske slobode u cjelini.

Vjerske slobode su u veoma uskoj vezi sa ostalim ljudskim pravima. Zemlje sa dobrim stanjem vjerskih sloboda imaju socijalnih napetosti, ostaju demokratske i teško je da mogu ekonomski propasti, zaključuje se u studiji Instituta Hudson pod nazivom "Vjerske slobode u svijetu", prenio je Glas Amerike.