Barack Obama
0

Svijet posmatra Iran

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama poručio je da "svijet posmatra Iran" nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei zahtjevao kraj postizbornih protesta, javila je mreža BBC.

"Veoma sam zabrinut zbog stava i tona nekih saopštenja koje sam čuo i želim da iranska Vlada zna da ih svijet posmatra“, rekao je Obama za mrežu CBS, naglašavajući da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Irana.

On je dodao da način na koji se iranske vlasti obraćaju i tretiraju ljude koji, mirnim putem, pokušavaju da budu saslušani, šalje jasan signal međunarodnoj zajednici o tome šta jeste a šta nije Iran.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs rekao je ranije da su protesti "izvanredni i hrabri".

U Washingtonu Predstavničnki dom podržao je demokratske i fer izbore i osudio  "nasilje" i aktivnosti iranske Vlade na "gušenju nezavisnih elektronskih komunikacija putem miješanja u internet i mobilnu telefoniju" .

Vrhovni iranski vođa Ali Khamenei rekao je da će lideri protesta biti odgovorni za svako krvoproliće, ukoliko se protesti nastave, naglašavajući podršku reizboru predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Khamenei je kritikovao zapadne vlade zbog njihove reakcije na reizbore Ahmadinejada, nazivajući ih "arogantnim silama koje se miješaju u unutrašnje stvari zemlje" i  optužujući medije u SAD i nekim zemljama Evrope da su "pokazali svoje pravo lice".
On je dodao da su izbori bili "politički zemljotres" za neprijatelje Irana, posebno izdvajajući Veliku Britaniju kao "najveće zlo od svih" optužujući je da pokušava da izazove nasilje u Iranu.

"Neki naši neprijatelji u različitim dijelovima svijeta pokušavaju da ovu apsolutnu izbornu pobjedu Ahmadinejada prikažu kao sumnjivu", istakao je ajatolah, upozoravajući demonstrante na posljedice ukoliko se protesti nastave.

Odgovarajući na optužbe da su izbori lažirani ajatolah insistira da tu nema prevare.

 "Razlika je u 11 miliona glasova. Kako neko može da lažira 11 miliona glasova?", pitao je Khamenei. 

Glavni protivnik Ahmadinejada reformista Mir Hossein Moussavi tvrdi da su izbori namješteni i želi da se ponovo raspišu izbori.

Grupa za ljudska prava "Amnesty International" saopštila je da je ubijeno najmanje 10 ljudi tokom protesta. 
Prema zvaničnim rezultatima Ahmadinejad  je na izborima osvojio 63, a Moussavi 34 odsto glasova.