Guardian o inauguraciji Obame
0

"Svijet posmatra i nada se"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonska štampa detaljno analizira inauguracijski govor Baracka Obame, a fotografije novog američkog predsjednika i njegove supruge Michelle našle su se na naslovnim stranama bukvalno svih uglednih otočkih listova.

Guardian u redakcijskom komentaru pod naslovom "Svijet posmatra i nada se" konstatira da su oni koji su očekivali da će Barack Obama, poslije polaganja zakletve, održati jedan od najslušanijih govora u američkom javnom životu još od Abrahama Lincolna bili razočarani.

To, međutim, napominje list, nije suština, jer je Obama sada predsjednik i više ne vodi kampanju.

Njegov posao je da ograniči očekivanja, a ne da ih povećava.

Svjestan je da je Amerika suočena s ogromnom ekonomskom krizom i da je angažirana u dva teška i sumnjiva rata.

Upravo zbog toga moglo bi da se ispostavi da je odsustvo, kako navodi list, blistavih trenutaka u tom govoru samo još jedan element pametne politike.

Ozbiljan čovjek u ovom ozbiljnom trenutku s punim pravom je oprezan kada ublažava nerealna očekivanja, zaključuje uvodničar Guardiana.

Financial Times primjećuje da u govoru predsjednika Obame nije bilo ni bombastičnosti, ni šovinizma, ni lažne osjećajnosti.

On inspirira, no njegova privlačnost u svakom trenutku je intelektualne prirode.

Uprkos tome, on je u stanju da očara ogromnu publiku.

To je, zaključuje list, bio nastup čovjeka koji je rođen da bude lider.

Daily Telegraph piše da je Barack Obama svoj govor održao s tako promišljenom lakoćom da se činilo da riječi izgovara glumac, a ne političar.

Obama je još od izbora za predsjednika, 4. novembra, svjestan da je svoj mandat opteretio vjerovatno najtežim bremenom očekivanja od bilo kojeg političara u skorijoj historiji.

Kao inteligentan čovjek, on je, međutim, shvatio da je njegova prva dužnost da svojim sugrađanima nametne osjećaj realnosti u pogledu njegovih mogućih dostignuća. A u tome je, napominje DT, u potpunosti uspio.