Svijet
0

Svijet ogorčen na napade u Mumbaiju

FENA
Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO, Kina, Rusija, azijske zemlje, Izrael, osudili su u četvrtak terorističke napade na Mumbai s više od 100 mrtvih i gotovo 300 ranjenih, a pojedine države ponudile su pomoć indijskome narodu, prenose agencije.

Talijanska aviokompanija Alitalia otkazala je sve letove za Mumbai (bivši Bombaj) u četvrtak, Air France je otkazao dva, a američka Delta Airlines jedan let dok British Airways nastavlja letjeti za Bombaj.

Azijske države – Indonezija, Nepal, Šri Lanka, Singapur, Filipini osudile su napade kao što su to učinili i Pakistan te Bangladeš, Indiji susjedne države koje je Indija u prošlosti optuživala da toleriraju na svome području terorističke skupine koje napadaju indijske ciljeve.

"Osuđujem nerazuman teroristički čin", poručio je Iftekhar Ahmed Chowdhury iz ministarstva vanjskih poslova u prijelaznoj vladi Bangladeša te istaknuo da se "teror ne može opravdati nikakvim ciljem".

Pakistan je pak Indiji ponudio "vruć telefon" za razmjenu obavještajnih podataka u zajedničkoj protuterorističkoj borbi.

"Monsturozni teroristički zločini u Mumbaiju bude bijes, ogorčenje i apsolutnu osudu", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i pozvao na "oštro kažnjavanje krivaca".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer osudio je "kukavički napad", a kinesko ministarstvo vanjskih poslova osim "oštre osude" naglasilo je da se protivi "svakome obliku terorizma".

"Sjedinjene Države osuđuju terorističke napade te će i dalje biti uz indijski narod u ovim dramatičnim trenucima", a predsjednik George W. Bush je u "telefonskom razgovoru indijskome premijeru Manmohanu Singhu izrazio sućut... i solidarnost s indijskim narodom" te ponudio pomoć indijskoj vladi, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Izabrani predsjednik Barack Obama poziva SAD da s Indijom i drugim zemljama jača suradnju "kako bi se ušlo u trag te uništilo terorističke mreže".

Britanski premijer Gordon Brown traži "snažan odgovor" na "odvratne napade" i nudi "svekoliku pomoć", a Evropska unija je "užasnuta i ogorčena" tim "terorističkim činom" stoji u saopćenju francuskog predsjedništva EU-a.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je napade i pozvao na kažnjavanje počinitelja toga "potpuno neprihvatljivog nasilja".

"Takav tip terorističkih napada je neoprostiv i krajnje zao", oglasio se japanski premijer Taro Aso i ponudio pomoć indijskom narodu.

Napad su osudili Vatikan i Izrael, koji u udaru terorista na Indiju vidi "dodatan i bolan dokaz da je terorizam najveća prijetnja s kojom se suočavaju Izrael i međunarodna zajednica".

"Odvratan i gnusan zločin" poručili su za napade na bombajske hotele Ujedinjeni Arapski Emirati, koji suosjećaju s indijskim narodom kao i Kuvajt, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Odgovornost za napade preuzela je malo poznata islamistička skupina koja se predstavlja kao "Dekanski mudžahedini".

Među žrtvama ima i stranih državljana. Dosad je poznato da su ubijeni po jedan Japanac, Australac, Britanac i Talijan.

Španija, čiji je šef diplomatije Miguel Angel Moratinos osudio napade, zabrinuta je za sigurnost španskih poslovnih ljudi, no prema zadnjim vijestima te su ljude oslobodile indijske snage sigurnosti.

Britanska policija Scotland Yard izjavila je da je spremna ponuditi Indiji pomoć u istrazi, a britanska vlada već je poslala svoju civilnu ekipu u Indiju.

Jedan od ubijenih gostiju je njemački televizijski producent Ralph Burkei, objavila je u četvrtak njegova medijska kuća iz Muenchena.