Werner Faymann
0

"Svijet mora još dosta učiti"

FENA
Werner Faymann (Foto: Reuters)
Werner Faymann (Foto: Reuters)
Austrijski kancelar Werner Faymann kazao je u četvrtak, nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moon u Beču, kako je Samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu pokazao da međunarodna zajednica ima još dosta toga učiti.

"Moramo još dosta teško raditi da bismo dobili pravno obavezujući sporazum o zaštiti klime", naglasio je Faymann na zajedničkoj konferenciji za medije nudeći Beč kao mjesto održavanja međunarodnih konferencija o tome.

U pogledu ekonomske politike Faymann se izjasnio za "pravilnike", ističući kako su oni potrebni u borbi protiv siromaštva, kao i za poboljšanje u obrazovanju i zdravstvenom sistemu širom svijeta.

Za te oblasti novac koji je potreban ne smije biti izgubljen u finansijskim špekulacijama, naglasio je.

Kada je riječ o sudjelovanju Austrije u mirovnim misijama, Faymann je istaknuo da štednja neće imati utjecaja na mirovne misije.

"Neće biti štednje nauštrb mirovnih misija", obećao je on dodajući da su mirovne operacije težište aktivnosti austrijske vojske.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je kazao da je sa službenim Bečom suglasan u borbi protiv zabrane širenja nuklearnog naoružanja, kao i uspostavljanja ravnopravnosti spolova i težnji u ispunjavanja milenijskih ciljeva.

Što se tiče Bliskog istoka, Ban se založio za što skorije obnavljanje pregovora za približavanje strana u sukobu.

Sva pitanja oko granica, izbjeglica i sigurnosnih mjera moraju biti riješena, poručio je on ne želeći da se izjašnjavati o novom američkom mirovnom planu za Bliski istok navodeći da o njemu nije informiran.

Ban se u četvrtak u Beču sastao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, kao i šefom austrijske diplomacije Michaelom Spindeleggerom.