Svijet
9

Svijet maršira protiv genetski modificiranih proizvoda

Klix.ba
Hiljade ljudi izašlo je na ulice širom svijeta kako bi protestirali protiv korištenja genetski modificiranih proizvoda, a kompanija Monsanto označena je kao glavna meta. Više od 50 zemalja učestvuje u maršu koji prethodi obilježavanju Svjetskog dana hrane.

Berlin, Strazburg, Chicago, London, Sydney i Mumbai su samo neki od 500 gradova uključenih u proteste koji su privukli hiljade ljudi.

Demonstranti pozivaju na trajni bojkot genetski modificiranih organizama (GMO) i drugih štetnih agrohemikalija, piše na zvaničnoj stranici Marša protiv Monsanta. Demonstranti nose velike banere kojima osuđuju GMO proizvode te posebne kostime. U Washingtonu je jedna grupa demonstranata pripremila kostime pčela, kako bi ukazali na utjecaj insekticida na populaciju pčela.

Protesti se dešavaju nekoliko dana prije Svjetskog dana hrane (16. oktobra) i direktan su napad na Monsantov "grabljivi posao" sa GMO proizvodima i štetnim hemikalijama, koje prijete "zdravlju, plodnosti i dugovječnosti".

Monsanto je i jedna od sedam hemijskih kompanija koje su proizvele "Agent Orange", herbicid koji je američka vojska koristila u Vijetnamu, a koji je direktni krivac za genocid u Vijetnamu, ali i za uništavanje zdravlja vijetnamskih veterana i njihovih potomaka.

Protest protiv Monsanta održan je i u maju. Počeo je kao sitni događaj, ali je prerastao u globalnu kampanju sa više od dva miliona demonstranata u 436 gradova iz 52 zemlje.

GMO