WHO
0

Svijet je odlično pripremljen na svinjsku gripu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi virus "svinjske gripe" od čijih je posljedica u Meksiku smrtno stradala 81 osoba mogao bi mutirati i postati još opasniji, upozorila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodajući da je svijet puno bolje pripremljen nego što je bio prilikom ranijih epidemija gripe.
  • Postoji velika mogućnost da virus mutira, a kad virusi mutiraju, jasno je da mogu postati puno opasniji za populaciju, rekao je direktor za zdravstvenu sigurnost i okoliš pri WHO-u Keiji Fukuda, dodavši da je svjetska organizacija počela s preliminarnom suradnjom s laboratorijima koji bi, ako bude potrebno, trebali pripremiti odgovarajuće cjepivo, prenosi France presse.

  • Vjerujem da je svijet puno, puno bolje pripremljen za ovakav razvoj događaja nego što je ikada do sada bio u sličnim situacijama, rekao je Fukuda na telekonferenciji iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

  • U posljednjih pet godina na najbolji smo se način pripremali upravo za ovakvu situaciju, rekao je Fukuda.

WHO bi u utorak trebao donijeti odluku hoće li stepen opasnosti od potencijalne pandemije, na ljestvici od jedan do šest biti povećan s dosadašnja tri za jedan ili dva stepena.

Svjetska zdravstvena organizacija na skladištima ima pet miliona komada zaliha antiviralnog cjepiva Tamiflu švicarskog proizvođača lijekova Roche Holding AG-a, čija je učinkovitost već dokazana.

  • Ako situacija eskalira, javit će se i veća potreba za antiviralnim lijekovima pa će osim postojećih zaliha biti potrebna i pojačana proizvodnja, rekao je Fukuda, prenosi Reuters.
  • Prije odluke o povećanju stepena opasnosti od potencijalne pandemije treba imati dobar razlog, a odluku o tome u utorak bi trebalo donijeti 15 međunarodnih stručnjaka WHO-a, istaknuo je Fukuda.

WHO savjetuje "svim zemljama svijeta da intenziviraju pozornost i nadzor nad svim neuobičajenim slučajevima bolesti koja podsjeća na gripu ili težu upalu pluća".