Lawrence Cannon
0

"Svijet ima viziju za obnovu Haitija"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna zajednica sada ima zajedničku viziju za obnovu Haitija, izjavio je u ponedjeljak kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon na završetku konferencije o dugoročnoj obnovi Haitija u Montrealu.

Na jednodnevnoj konferenciji o obnovi potresom devastiranog Haitija sudjelovali su ministri vanjskih poslova više od desetak zemalja, predstavnici humanitarnih organizacija, Svjetske banke i haićanski dužnosnici, izvijestila ja kanadska TV mreža CTV.

Cannon je kazao da je na konferenciji donesena deklaracija o načelima za oporavak Haitija, uključujući koordinaciju, održivost, djelotvornost i odgovornost.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla kako je od najveće važnosti da se humanitarni napori koordiniraju s Haitijem.

"Važno je da sami sebe vidimo kao partnere Haitija, a ne kao pokrovitelje," i da intenzivno radimo zajedno kako bismo polučili rezultate, rekla je Clinton.

Velika konferencija UN-a o obnovi Haitija održat će se u martu.

Svijet će trebati cijelo desetljeće pomagati obnovi Haitija, rekao je na skupu u Montrealu kanadski premijer Stephen Harper.

Nakon što je izrazio sućut haićanskom premijeru Jean-Max Belleriveu i održao minutu šutnje za žrtve, Harper je naglasio kako obećani novac međunarodne zajednice treba biti ispravno potrošen.

Haićanski premijer Bellerive rekao je da će glavni grad Port-au-Prince morati biti u cijelosti obnovljen, a javne ustanove decentralizirane kako bi mogle zadovoljiti potrebe stotina hiljada Haićana za koje se očekuje da će biti preseljeni u ruralna područja.

No, Bellerive je izrazio uvjerenje da uz pomoć međunarodnih partnera Haiti može izroniti iz jedne od svojih najgorih humanitarnih katastrofa. "To je glavni razlog što sam ovdje. Uvjeren sam da je moguće obnoviti Haiti", rekao je Bellerive za kanadsku televiziju CTV iz Montreala.