MMF
0

"Svijet čeka velika recesija"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U seriji sumornih ekonomskih predviđanja za tekuću godinu u utorak se čulo još jedno, i to od čovjeka koji bez sumnje među najbolje upućenima kada je riječ o stanju svjetske privrede.

Prvi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn izjavio je da se čovječanstvo suočava sa, kako je rekao, "Velikom recesijom" - aludirajući na doba Velike ekonomske krize tridesetih godina.

Globalni privredni rast će, rekao je on, prvi put u posljednjih nekoliko decenija biti negativan.

Drugim riječima, to znači da će u svijetu sva proizvedena roba i pružene usluge ove godine vrijediti manje nego u prošloj godini.

Govoreći u Tanzaniji, na otvaranu dvodnevne konferencije o ekonomskoj krizi, Dominique Strauss-Kahn je poručio svijetu da "ne zaboravi Afriku".

On je dodao da će utjecaj ekonomske krize na taj kontinent biti "strahovit".

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan je u obraćanju prisutnima rekao da Afrika ima pravo da bude besna zbog toga što trpi posljedice krize "u čijem stvaranju nije imala nikakvu ulogu".

Istovremeno, visoki kineski funkcioneri iznijeli su turobnu procjenu ekonomske situacije u zemlji.

Jedan od ministara rekao je da je u sferi zapošljavanja situacija "izuzetno teška", dok su drugi članovi vlade ukazali na sumornu perspektivu kineskog izvoza i industrijske proizvodnje.

U Kini je, zbog zatvaranja hiljada fabrika, ogroman broj radnika ostao bez posla.

Cijene na malo u Kini niže su u odnosu na isti period prošle godine za 1,6 posto, što govori o padu domaće potražnje koja izaziva deflaciju.

BBC-ev ekonomski komentator Mark Gregory prokomentirao je sumorna predviđanja Dominiquea Straussa Kahna.

On kaže da će, ako se ostvari predviđanje direktora MMF-a da će svjetska privreda ove godine zabilježiti negativan rast, to biti prvi put od Drugog svjetskog rata da se to dogodilo.

"Prilikom drugih ekonomskih kriza u posljednjih šest decenija, neki dijelovi svijeta upadali su u recesije, dok su drugi i dalje bilježili ekonomski rast. Svjetska privreda u cjelini je zbog toga rasla. Ovoga puta, međutim, problemi su ozbiljniji. Sve velike svjetske privrede su u isto vrijeme zapale u krizu. Bruto nacionalni dohodak u Americi, Evropskoj uniji i Japanu je značajno opao, i očekuje se da će nastaviti da pada do kraja godine", kaže Gregory.

Privrede Kine i Indije i dalje rastu, ali daleko sporije nego u posljednjih nekoliko godina, dodaje on. Ukupni rezultat mogao bi da bude pad vrijednosti sve robe i svih usluga u svetu ove godine, što bi nerazvijenim zemljama to bi dovelo do značajnog povećanja siromaštva, navodi Gregory.

Smanjenje svjetskog bruto nacionalnog dohotka ne predviđa samo direktor MMF-a - sličnu prognozu iznijela je i Svjetska banka, koja je najavila da će u ovoj godini svjetska trgovina zabilježiti najveći pad za posljednjih osam decenija.