Raste gnjev muslimana
0

'Švicarski referendum dovodi u opasnost sigurnost zemlje'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calmay-Rey upozorila je u utorak da "se više ne može garantirati sigurnost zemlje zbog referenduma koji ne dozvoljava izgradnju minareta", te da u muslimanskom svijetu raste gnjev protiv takve odluke.
  • Svaka šteta nanesena suživotu različitih kultura i religija dovodi u opasnost našu sigurnost, kazala je Micheline Calmay-Rey pred ministrima Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) okupljenim u Atini.

Švicarci su odobrili u nedjelju sa 57,5 posto zabranu izgradnje minareta na poziv populističke desnice.

  • Jedan od problema s kojima se suočava evropski kontinent jeste mirni suživot različitih jezika, kultura i religija. Ako ne možemo živjeti u miru zajedno, naša sigurnost nije više zajamčena jer jedna provokacija izaziva drugu, uvreda podstiče ekstremizam" i tako lančano, naglasila je Rey, javio je AFP.

  • Zabrinuti smo ovim glasanjem, rekla je ministrica, objašnjavajući ga "reakcijom na ekonomsku krizu i porast nezaposlenosti, te svjetskom globalizacijom".

  • U Švicarskoj živi 400.000 muslimana na 7,5 miliona stanovnika, koji su "dobro integrirani i nastavit će da posjećuju svojih 200 džamija u zemlji", dodala je Rey.

U Švicarskoj kao i u inozemstvu, protivnici zabrane izgradnje minareta sada svoje nade polažu u žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Član 9. Evropske konvencije za ljudska prava garantuje "slobodu izražavanja religije i individualno i kolektivno izražavanje uvjerenja privatno ili javno".

Drugo tijelo Vijeća Evrope Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije pozvala je švicarske vlasti da "pronađu rješenje koje će biti u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima".

Situacija za švicarsku vladu je tim više zabrinjavajuća jer Švicarska predsjedava šest mjeseci Vijećem Evrope.

Predsjednik Zelenih Ueli Leuenberger objavio je da će podržati žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. On je posebno govorio o muslimanskoj zajednici u Langenthalu, u centralnom dijelu Švicarske, koja je najavila da će ići do Strasbourga, ako treba, da bi dobila svoj minaret.