Svijet
2

Švicarski naučnici: Arafat je progutao smrtonosni polonij i to nije bilo slučajno

SRNA
Patrice Mangin i Francois Bochud (Foto: AFP)
Patrice Mangin i Francois Bochud (Foto: AFP)
Palestinski lider Yasser Arafat progutao je smrtonosni radioaktivni polonij uoči smrti prije devet godina i to nije moglo biti slučajno, saopštili su danas švicarski naučnici.

Švicarska laboratorija analizirala je Arafatove tjelesne ostatke, odjeću i putničku torbu koju je imao sa sobom nekoliko dana prije smrti u bolnici u Parizu.

Stručnjaci su utvrdili da pronađene količine polonija i olova nisu mogle da nastanu prirodnim putem. Vrijeme trajanja njegove bolesti prije smrti slaže se sa simptomima trovanja polonijem, saopštili su eksperti.

"Ne možete slučajno ili dobrovoljno apsorbovati izvor polonija. To nije nešto što se tek tako pojavljuje u prirodnoj sredini", izjavio je Patrice Mangin, direktor laboratorije koja je obavila analizu, prenio je AP.

On je dodao da ne može nedvosmisleno da kaže šta je ubilo Arafata, pošto su biološki uzorci koji su dobijeni prošle godine bili suviše degradirani.

Palestinski zvaničnici od početka tvrde da je Arafata otrovao Izrael, što ova država demantuje. Arafatova udovica Suha zatražila je danas od palestinskog rukovodstva da se založi za pravdu za njenog muža.

François Bochud, stručnjak koji je učestvovao u sastavljanju izvještaja, rekao je da se polonij može dobiti uz odobrenje i napomenuo da ga njegova laboratorija prima u tečnom obliku za potrebe istraživanja.

Bochud je rekao da veoma mala količina usuta u hranu ili piće dovodi do smrti u roku od mjesec dana.