Svijet
0

Švicarska zamrznula imovinu Mubarakove porodice

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Švicarska je zamrznula imovinu vrijednu desetine miliona franaka koja pripada vodećim ljudima svrgnutog egipatskog režima, saopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ta zvanična potvrda uslijedila je nakon prošlosedmičnnog saopćenja vlade u Bernu da je zamrznula "potencijalnu imovinu" u toj zemlji koja pripada bivšem predsjedniku Egipta Hosniju Mubaraku, njegovoj ženi, njihovoj dvojici sinova i njihovim ženama, Mubarakovom zetu i petorici viših zvaničnika stranke NDP, na čijem je čelu bio svrgnuti predsjednik, prenosi AP.

Tada švicarske vlasti nisu željele da potvrde da ta imovina zaista postoji, ali se u sinoć objavljenom saopćenju ministarstva navodi da je "blokirana imovina vrijedna nekoliko desetina miliona franaka koja pripada osobama navedenim u saopćenju vlade od prošlog petka".

Glavni egipatski tužilac izložen je pritisku aktivista protiv korupcije da pokrene istragu oko imovine u vlasništvu Mubaraka i njegove porodice.

Grupe aktivista dostavile su vlastima u Egiptu dokumente za koje kažu da sadrže podatke o aktivnostima koje su omogućile bivšem predsjedniku da dođe u posjed velikog bogatstva procijenjenog u rasponu od jedne milijarde do čak 70 milijardi dolara.