Svijet
0

Švicarska pozvana da primi zatvorenike iz Guantanama

FENA
Sjedinjene Države zatražile su od Švicarske da primi na svojoj teritoriji zatvorenike iz Guantanama, izjavio je u ponedjeljak pred parlamentom švicarski federalni savjetnik Moritz Leuenberger.

Na pitanje poslanika, ministar za saobraćaj je odgovorio u ime vlade da će Švicarska pažljivo razmotriti ovaj zahtjev i da će njen odgovor voditi računa o situaciji zatvorenika koje SAD želi osloboditi zbog nedostatka dokaza, ali i o eventualnim posljedicama takvog prihvata u Švicarskoj.

U novembru je švicarski Federalni ured za migracije odbio azil trojici zatvorenika iz Guantanama, porijeklom iz Libije, Alžira i Kine.

Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado izjavio je u srijedu da je Lisabon spreman pružiti pomoć američkoj vladi u njenom planu zatvaranja Guantanama prihvatajući njegove zatvorenike.

Amnesty Intenational je pozvao u četvrtak zemlje Evropske unije da slijede primjer Portugala, prihvatajući zatvorenike Guantanamoa.

Novoizabrani predsjednik Barack Obama obavezao se tokom svoje izborne kampanje da će zatvoriti Guantanamo.

U ovome zatvoru, čiji se legitimitet osporava od njegovoga otvaranje 2002., trenutno ima više od 800 zatvorenika i još 250 koji su tu bez ikakve optužbe i sudskoga procesa.