Svijet
0

Švicarska otvorila najduži kopneni željeznički tunel na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarska je u petak svečanom ceremonijom otvorila 34 kilometra dug željeznički tunel Loetschberg koji prolazi kroz Alpe. Ovo je najduži kopneni željeznički tunel na svijetu, a vrijeme putovanja između Njemačke i Italije skratiće za najmanje jednu trećinu.

Posljednji radovi na tunelu Loetschberg trebali bi biti završeni u decembru, a očekuje se da će kroz novi švicarski tunel dnevno prolaziti oko 42 putnička voza, kao i 80 teretnih vozova.

Ukupni troškovi ovog projekta čija je realizacija započeta prije osam godina procjenjuju se na 4,3 milijarde švicarskih franaka, tj.na 2,6 milijardi eura.

Globalno gledano, Loetschberg je treći najduži tunel na svijetu, iza japanskih tunela Seikan i Channel, koji se nalaze ispod površine vode. Ali Loetschberg je najduži željeznički tunel ikada sagrađen na kopnu.

Švicarski projekat izgradnje željezničkog tunela Loetschberg kao i još jednog, paralelnog tunela koji će biti završen tek 2015. godine, predstavlja jedan od najvećih inženjerskih projekata na svijetu, budući da se milioni tona kamenja moraju pomjerati.

Drugi švicarski željeznički tunel Gotthard biće najduži tunel na svijetu sa planiranom dužinom od 60 kilometara, a skratiće vrijeme putovanja od Ciriha do Milana na samo 2,5 sata.