Svijet
0

Švicarska odlučila da blokira eventualni Ben Alijev novac

FENA
Micheline Calmy-Rey (Foto: AP)
Micheline Calmy-Rey (Foto: AP)
Švicarska je odlučila da bliokira novac koji svrgnuti tuniski predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali eventualno ima u Švicarskoj Konfederaciji, saopćila je u srijedu predsjednica Konfederacije Micheline Calmy-Rey.

"Švicarska je odlučila da trenutno zamrzne eventualni novac bivšeg tuniskog predsjednika Ben Alija i osoba iz njegovog okruženja", objasnila je Calmy-Rey na konferenciji za štampu.

Švicarska vlada je također odlučila "da blokira imovinu tih osoba u Švicarskoj", kazala je ona i dodala da bi mogla biti blokirana i eventualna imovina predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa.

Cilj blokiranja novca je izbjeći da "eventualna imovina stečena nelegalno bude prebačena u inostranstvo prije nego što Tunis i Obala Slonovače ne budu imali mogućnost da zatraže sudsku pomoć kako bi dobile povrat novca".

Odluke su donesene jer Švicarska vjeruje da postoji takav novac.

"Zna se da su osobe iz Ben Alijevog okruženja, koje su držale dominantne pozicije u ekonomiji i finansijama, nekoliko puta putovale u Švicarsku posljednjih mjeseci", argumentirala je Calmy-Rey koja je i ministrica vanjskih poslova.

Ovim mjerama, Švicarska u stopu prati Francusku koja je u subotu, nekoliko sati nakon objavljivanja da je svrgnuti tuniski predsjednik pobjegao u Saudijsku Arabiju, potvrdila da je poduzela "neophodne mjere" kako bi blokirala eventualne sumnjive finansijske radnje u vezi s tuniskom imovinom u Francuskoj".