Vlasti strahuju
0

Švicarska je nova top destinacija za mafijaše

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Švicarska je oduvijek bila ključna destinacija za italijanske mafijaške bosove za pranje novca ili sakrivanje gotovine, ali nedavne istrage pokazuju da italijanski organizovani kriminal širi u toj zemlji svoje aktivnosti.

Neke kriminalne grupe, posebno Ndrangheta iz južnog italijanskog regiona Kalabrija, ulažu novac u različite poslove i nekretnine, kao i trgovinu oružjem i drogom kroz Švicarsku, što je izazvalo bojazan švicarskih vlasti.

Želeći da zaustave mafiju u njenom pohodu na švicarsku privredu federalna policija ove godine odlučila je da borba protiv italijanskog organizovanog kriminala bude njen prioritet.

"Ndrangheta  je prioritet rada savezne policije ove godine", rekao je  Stefan Kunfermann, portparol kancelarije savezne policije /Fedpol/ France Pressu.

On je dodao da italijanska mafija sve više ulaže u građevinu, nekretnine i restorane, i to ne samo u Tićinu, kantonu na granici sa Italijom, već i drugim kantonima.

"Švicarska se, takođe, koristi za trgovinu drogom u velikom obimu i kao skrovište za mafijaše koje proganja policija", dodao je Kunfermann.

On je podsjetio na slučaj trgovca drogom koji je donio više od 200 kilograma kokaina u Švicarsku i osuđen je na 10 godina zatvora.
"On je djelovao u okviru klana Ndrangheta. Tokom ljeta 2010. godine bilo je nekoliko slučajeva 'doseljavanja' članova ovog klana u Švicarsku", rekao je portparol, dodajući da je jedan šef klana, koji je bio osuđen na 21 godinu zatvora u Kalabriji, nekoliko godina živio je u Švicarskoj.

Drugi član ove mafijaške grupe izručen je Italiji iz Švicarske nakon što je osuđen na 11 godina zatvora zbog trgovine naoružanjem i eksplozivom, dodao je Kunferman.

U svom godišnjem izvještaju, Fedpol navodi da očekuje da će mafija prebaciti još svojih aktivnosti u Švicarsku jer su pod sve većim pritiskom u Italiji zbog odlučnosti tamošnjih vlasti.

Savezni sudija Jacques Ducry, koji je ove godine završio istragu aktivnosti Ndrangheta  u Švicarskoj, rekao je da grupa ima veze u Cirihu i Tićinu.

U intervjuu za švicarski list "Le temps" Ducry je rekao da dvije finansijske kompanije - "PP finansije" /PP Finance/ i Svjetske finansijske službe /World Financial Services/ kontrolišu pripadnici mafije.

"Oni su prikupili novac koji je dijelom ukraden od njihovih klijenata, a onda su sakrili dio novca i kupili zemljište na Sardiniji", rekao je Ducry.
On je dodao da se tu radi od desetinama miliona franaka i da je sve to u rukama mafije.

Ducryjev izvještaj podnijet je u junu tužilaštvu, rekla jeJeannette Balmer, portparol tužilaštva.

Stephanie Oesch, autor knjige "Organizovani kriminal, prijetnja švicarskom finansijskom centru", procjenjuje da je italijanska mafija "oprala između 20 i 30 milijardi švicarskih franaka ili oko 31,2 milijarde američkih dolara za proteklih pet godina u Švicarskoj kroz investicije u restorane, imovinu, umjetnost ili luksuzne nekretnine.

"Ove ilegalne grupe su očigledno pojačale svoje prisustvo u Švicarskoj što je znak da ne postoji zakon za efikasnu borbu protiv njih", kažeOeschova, koja je istraživač pri Univerzitetu Cirih.

Ducry u međuvremenu upozorava da Švicarska ne čini dovoljno u borbi protiv mafije.
"Švicarsk je prilično spora, previše briokratska, sudije i pravosuđe treba više da sarađuju međusobno i da bolje koordinišu istrage sa kantonima i drugim zemljama", rekao je Ducry