Svijet
0

Švicarska: Donji dom parlamenta glasao za zabranu burki

FENA
Donji dom švicarskog parlamenta u srijedu je odobrio prijedlog zakona kojim se zabranjuje nošenje burki - muslimanskog vela na nekim javnim mjestima, kao i u javnom saobraćaju.

Prijedlog zakona, pod nazivom "Maske dole!", usvojen je sa 101 glasom za, a 77 protiv, a sada ostaje da se o njemu izjasni i Gornji dom parlamenta, prenosi AFP.

Prijedlog zabrane nošenja burki i drugih velova koji pokrivaju lice na javnim mjestima podnio je Oskar Freysinger, političar desničarske Narodne partije Švicarske (SVP).

Prema tom dokumentu, svako ko se obraća nekom federalnom, kantonalnom ili općinskom službeniku na dužnosti ne smije da nosi ništa preko lica.

Ako zakon bude usvojen, burke će biti zabranjene i u javnom prevozu, a vlasti će moći da zabrane ili ograniče pristup javnim objektima osobama kojima je lice pokriveno "kako bi garantovale sigurnost ostalih ljudi".

Obrazlažući svoj prijedlog, Freysinger je rekao da, u vrijeme kada se pogoršava sigurnost na ulicama, sve više ljudi krije lice iza burki, maski, fantomki.

  • Zbog toga je nemoguće identifikovani te ljude, što izaziva probleme kada izbije nasilje ili prilikom kontrole identiteta, kazao je on.

Francuska je prva zemlja Evropske unije koja je uvela zabranu nošenja muslimanskog vela na javnim mjestima, a nešto kasnije pridružile su joj se i Belgija i Holandija.