Neuspješan referendum
0

Švicarci sačuvali tradiciju oružja u domovima

FENA
Prema konačnim rezultatima referenduma održanog u nedjelju Švicarci su velikom većinom odbacili inicijativu ljevice i pacifističkih organizacija koje su se zalagale za zabranu čuvanja oružja u domovima ako vlasnik ili vlasnica oružja nisu aktivni u vojnoj službi.

Da bi inicijativa prošla, morala ju je prihvatiti većina Švicaraca i većina kantona. Manje od dva sata nakon zatvaranja birališta utvrđeno je da je 14 od 26 kantona odbacilo plan kojim se pokušala ukinuti tradicija koja postoji od 1874. godine.

Osobito su protiv prijedloga bili manji švicarski kantoni, poznati po privrženosti tradicionalnim nacionalnim vrijednostima. Inicijativa pokrenuta 2007., ponovno je aktuelizirana nakon što je nekoliko osoba ubijeno službenim oružjem u bračnim svađama ili se radilo o samoubistvima.

Predstavnica jedne od organizacija koje su organizirale referendum, Stop Suicide, Anne-Marie Trabichet rekla je da je broj samoubistava vatrenim oružjem u Švicarskoj tri puta veći nego u ostalim evropskim zemljama.

I Grupa za Švicarsku bez oružja tražila je da se sve vojno oružje odloži u arsenal te da se osnuje centralni registar vatrenog oružja u zemlji. Prema službenim podacima zemljom cirkulira oko dva miliona komada oružja.

No protivnici inicijative pozvali su se na švicarsku tradiciju koja postoji od 1897. "Naše je oružje dio našeg sistema vrijednosti, a njegovo posjedovanje neće spriječiti nasilje. Posjedovanje oružja švicarske vojske temelji se na povjerenju između države i vojnika-građanina", smatraju oni.

Čuvanje službenog oružja u porodičnom ormaru s oružjem dio je švicarske doktrine odbrane koja se temelji na kapacitetu mobilizacije više hiljada rezervista. Usto, švicarskim je zakonom dopušteno da svaki građanin te zemlje stariji od 18 godina, ako zadovolji određene uslove, može posjedovati oružje.

Ministarstvo odbrane procjenjuje da je nekih dva iliona komada vatrenog oružja u opticaju u Švicarskoj Konfederaciji, a to znači po jedan komad oružja na nešto više od tri stanovnika. Uz to je oko 240.000 komada oružja neprijavljeno.